Християндемократите и социалдемократите се разбраха

Ново коалиционно правителство в Германия. След месеци на тежки преговори християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц постигнаха договорка.

Започнаха преговорите за коалиция в Германия

Меркел остава канцлер, а коалиционният партньор ще има шестима министри в кабинета.

Социалдемократите получават ключовите министерства на финансите и на труда. А самият Шулц ще бъде външен министър, въпреки че обяви, че не желае пост в бъдещ кабинет.

Шефът на баварския клон на партията на Меркел, който често прави антиимиграционни изказвания, ще е новият вътрешен министър на Германия.

Как изглеждаха световните лидери като млади? (ГАЛЕРИЯ)

Правителството формално трябва да бъде одобрено от членовете на Социалдемократическата партия. Те обаче имат възможност да наложат вето на споразумението между двете формации и да блокират съставянето на кабинет.

От изборите минаха повече от четири месеца, след като двете големи партии загубиха депутатски места за сметка на антиимигрантската и евроскептична формация "Алтернатива за Германия".

ДОБРИ НОВИНИ ЗА МЕРКЕЛ: Увеличават се шансовете за ново правителство

Нежеланието на традиционните партии да преговарят с крайнодесните направи формирането на нов кабинет много трудно. Той трябва да бъде одобрен от членовете на социалдемократическата партия.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.