Дълговете на лечебното заведение са за близо 8 милиона лева

Националната кардиологична болница - единственото здравно заведение в страната, в което се лекуват деца с вродени сърдечни аномалии, няма да може да отговори на нуждите на пациентите, ако не се вземат спешни мерки.

Кардиолог: Студът и мръсният въздух вредят на здравето ни през зимата

Това предупредиха в ефира на NOVA лекари от клиниката. Не достигат медицински сестри, а дълговете на болницата са за близо 8 милиона лева. 

„Малко сме ограничили приема на пациенти, защото като цяло сме ограничили част от дейността си, поради липсата на персонал”, обясни проф. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница.

„Липсата на медицински сестри в следоперативното интензивно отделение изключително много ограничава нашата дейност като оперативна активност и ние няма да можем да отговорим на националните нужди”, коментира д-р Димитър Печилков, педиатър в Националната кардиологична болница.

„За мен пътечната медицина, с която работим в България, е крайно недофинансирана, особено когато става дума за терапевтичните и диагностичните пътеки. В нашата болница идват изключително тежко болни деца, които няма къде другаде да отидат. При нас децата трябва да престоят по-дълго време, да се лекуват с по-скъпоструващи медикаменти, да се използват много скъпоструващи консумативи”, каза още проф. Анна Кънева.

От Здравното министерство обясниха, че ще предложат болницата да се преструктурира. 

Седем храни, които подсилват организма

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.