Нов протест срещу застрояването на природния парк

Евродепутат и маратонци излязоха в защита на Пирин. Протестите за националния парк продължават. Тази вечер недоволните се събираха пред сградата на Министерския съвет в София.

Природозащитници организират нов протест в защита на Пирин

Исканията на недоволните: решението на правителството, което беше взето в края на миналата година, да бъде оттеглено, на второ място искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Хората се събират пред сградата на Министерския съвет. Днес протестът обаче изглежда по различен начин. Към столичани са присъединиха и маратонците. Хората, които изминаха над 400 километра, за да покажат подкрепата си към Пирин, преминаха през 10 населени места - тръгнаха от Бургас и днес финишираха в София. Всичко това се прави с цел подкрепа на Пирин.

В ЗАЩИТА НА ПИРИН: Поредна демонстрация в центъра на София

Евродепутатът Ска Келер застава начело на протеста, за да изрази своята подкрепа. Тя е един от лидерите на "Зелените" в Европарламента и днес идва в София, за да заяви на хората, че Брюксел е зад тях. 

"Искам да кажа на хората, които протестират тук, че не са сами, че ние наблюдаваме внимателно на европейско ниво какво се случва тук. Заставаме зад тях и ще направим всичко възможно, за да ги подкрепим от Европейския парламент. Можем да направим много неща. Например, успях да повдигна въпроса пред българския премиер. А особено сега, когато България прие Европредседателството, всички гледат внимателно какво се случва при вас. Също така, изпратихме писмени въпроси до комисията за Пирин. Като евродепутати това е наше право - до имаме право да задаваме въпроси и да изискваме отговори от Еврокомисията. Защото Пирин е обект от Натура-2000 и като такъв е защитен от европейското законодателство. Така че Комисията, като пазител на договорите, трябва да следи дали България спазва европейските закони", коментира Ска Келер, евродепутат и съпредседател на Зелените. 

Протестиращи прекъснаха речта на Нено Димов на европейски форум

Правителството е на категорично противоположна позиция. Премиерът Бойко Борисов многокократно заяви, че промените, които се предприемат, реално по никакъв начин няма да навредят на националния парк.

Продължава и недоволството на жителите на Банско, които искат техният град да се развива. Тази позиция също остава непроменена.

Маратон в защита на Пирин

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.