Часове остават до откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

18 часа до откриването на Зимните олимпийски игри. Най-големите надежди за успех за България са свързани с биатлона и сноуборда. Надеждите ни в биатлона са свързани най-вече със силната форма на Красимир Анев. В биатлона имаме и най-голям отбор - 10 души. В сноуборда големи са очакванията към Радослав Янков и Александра Жекова. През миналия сезон Янков затвърди мястото си в елита. Той е и знаменосецът на делегацията ни. А Сани Жекова участва за четвърти път на Олимпийски игри. Освен Жекова другият ветеран в отбора е скиорката Мария Киркова.

Зографски прелетя в първия финал в Пьонгчанг

С втората си най-голяма делегация в последните 25 години, включваща 21 спортисти, България ще има участници в шест спорта. Единадесет ще са дебютантите за България на тези игри. А в най-успешната дисциплина за страната ни - шортрека, отново нямаме представител.

В последните часове преди официалния старт на игрите в Южна Корея особено актуални са организационни казуси, но с политически привкус.

Ден преди откриването на игрите, Пьонгчанг осъмна с близо 29 000 мобилизирани полицаи. И макар днешният 8-и февруари да бе обявен за ден на отворените врати в олимпийското село,  засилените мерки за сигурност окупираха вниманието на спортисти, туристи и медии.

Очакват опасно ниски температури по време на Олимпиадата в Пьонгчанг

„28 700 са полицаите, които сме мобилизирали от цялата страна. Правим всичко възможно да сме подготвени да предотвратим всякакъв вид проблемни ситуации, терористични атаки, както и да пазим гостите ни. Към севернокорейската делегация сме прикачили специален екип, който да ги охранява от първия – до последния ден, прекаран от тях на наша територия”, обясни местният шеф на полицията Ким Юнг-Куан.

Именно присъствието на делегацията от спортисти и най-вече високопоставени лица от Северна Корея, продължава да е основната тема на игрите. Сестрата на Ким Чен-ун – 30 годишната  Ким Йо-чен, изненадващо се оказа сред важните гости от севера пристигнали в Пьонгчанг, а експертите по дипломация, отчитат присъствието и като пореден знак за затопляне на отношенията между двете страни.

Част от олимпийските ни надежди заминаха за Пьонгчанг (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс пък е част от американската делегация, но сигналите от него са на противоположния полюс. Той води със себе в Корея бащата на Ото Уормбиър – американски студент, който прекара 17 месеца в севернокорейски затвор и умря там през юни 2017-та.

Източници на „Ройтерс” от Белия дом отхвърлят възможността Пенс да има планирани срещи с представителите на Северна Корея.

Издигнаха българското знаме в олимпийското село в Пьонгчанг (СНИМКИ)

Пхенян също бързо реагира категорично чрез съобщение в държавната си агенция: „Никога досега не сме молили за диалог с американците, няма да го правим и за в бъдеще”.

23-те зимни игри в Пьонгчанг ще бъдат открити утре в 13 часа следобед българско време, а близо 80% от билетите за различните състезания вече са разпродадени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.