Депутати подкрепят проектозакона, според който тази норма вече не отговаря на "модерната монархия"

Холандски депутати се събраха за обсъждането на премахването на законите от XIX век, които определят като престъпление обидата срещу краля, и подкрепят проектозакона, според който тази норма вече не отговаря на "модерната монархия", информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Но въпросът е гореща тема в Холандия, където кралското семейство е много обичано, а крал Вилем-Александър се оказа толкова популярен, колкото майка му, бившата кралица Беатрикс, откакто наследи трона през 2013 г. 

Ученици се сбиха заради обида в интернет (ВИДЕО)

Държавата, която е с население 17 милиона души, остава една от малкото страни, които все още поддържат законите "lese majeste", според които е престъпление да оскърбяваме или да клеветим монарха. 

Но проектозаконът, предложен от прогресивната партия D66 - член на управляващата коалиция - причинява противоречия в крехкия управляващ алианс от четири партии. 

Петокласникът, ударил учителка, е изключен от училище (ВИДЕО)

Въведените като основание за съдебно преследване норми през XIX век днес означават "ограничаване на свободата на словото", твърди депутатът от D66 Кейс Верховен в своя законопроект, който бе представен за първи път в началото на 2016 г. 

"От 1830 г. са изминали 185 години. Това е добра причина за актуализиране на промените в законодателството", каза той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.