В много случаи в банковите сметки на децата се натрупват десетки хиляди левове

Кой наследява помощите на изоставените деца? Оказва се, че това са техните биологични родители, въпреки че са се отказали от синовете и дъщерите си още след раждането им. Така, след всеки смъртен случай в център за настаняване на деца с увреждания, събираната през годините инвалидна пенсия отива в ръцете на родители, които често не знаят дори дали детето им още е на този свят. Наследените по този начин суми достигат стотици хиляди левове, сигнализират родители от Асоциацията на деца с епилепсия.

Един от многото подобни казуси е от център за деца и младежи с увреждания в село Вълково.

СОЦИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ: 200 лева месечно, ако работиш на 50 км от дома

Преди по-малко от година, състоянието на едно от момчетата рязко се влошава. Въпреки спешната лекарска намеса, на следващата сутрин 23-годишният Иван издъхва.

Настойник на всички в центъра е Албена – социален работник. В случай на смърт обаче, правата й се прекратяват. И трябва да бъдат открити родителите. Ръководството на центъра ги намира, но те отказват дори да организират погребението на сина си. Задълженията им се поемат от Община Сандански.

Веднага след погребението обаче внезапно се появяват. Причината – разбират, че Иван има лична банкова сметка с около 12 000 лева в нея и те са пълноправни наследници на тези средства.

Социалните в Русе следят рисково семейство с 11 деца

Като всички младежи в неговото състояние, щом навършил 16, Иван започнал да получава инвалидна пенсия. Към нея имало и интеграционни добавки. Настойникът можел да тегли пари за личните нужди на момчето, но само в извънредни ситуации и само, ако съдът позволи.

Трябва ли родители дали децата си за осиновяване да ги наследяват след смъртта им? Не може ли с тези средства да се подпомогне някой друг в тяхното състояние? Тези въпроси екипът на NOVA отнесе към Агенцията за социално подпомагане. Оттам обясниха, че според Семейния кодекс родителите остават законни представители на децата си, докато те не бъдат осиновени. Закона за наследството пък бил в правомощията на Министерство на правосъдието, откъдето обясняват, че биха могли да направят промени единствено след добре аргументирано предложение и широко обществено обсъждане, каквито до този момент липсвали.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.