В края на миналата седмица вицепремиерът и партия НФСБ излязоха с остра декларация срещу Келер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял със съпредседателя на групата на Зелените в Европейския парламент Ска Келер, както и с българските власти, съобщи един от говорителите на ЕК. Причината - острата позиция на вицепремиера Валери Симеонов и партия НФСБ спрямо Ска Келер 

Джамбазки: Ска Келер е крайнолява екстремистка

"Имаше съобщение до медиите от Министерския съвет, което, според нас, изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен. Съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", коментира говорителят на ЕК. 

Ска Келер – евродепутатът, който разбуни духовете в България (ВИДЕО)

Миналата седмица Келер бе на посещение у нас и се присъедини към протестите срещу строителството в Пирин. По този повод партия НФСБ разпространи декларация до Министерството на външните работи, ЕП и германското правителство. 

Валери Симеонов: Ска Келер да бъде обявена за персона "нон грата"

В текста Келер бе наречена нагла и самонадеяна особа с неоправдано самочувствие. От партията настояваха да бъде обявена за персона "нон грата" и веднага да бъде "експулсирана с камионетка до Капъкуле" и дори обясниха, че с удоволствие ще предоставят безплатен партиен транспорт за тази цел.

Келер отвърна, че никога и никъде по света досега не е получавала подобно отношение. "Аз мисля, че сме в ЕС и всеки има право да говори свободно и никога досега не ми се е случвало правителство да ме гони от страната, дори когато съм била извън ЕС. Много съм изненадана", заяви тя часове след като декларацията на НФСБ беше разпространена до медиите. 

От Министерски съвет пък изпратиха официално съобщение, с което се разграничиха от позицията на НФСБ и обясниха, че тя по никакъв начин не съвпада с позицията на кабинета. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.