Най-старата германска партия има едва 1,5 % разлика с националистите от "Алтернатива за Германия"

Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ е загубила потенциални избиратели заради разгорялата се дискусия за кадровите промени в партията и неосъществените планове на нейния лидер Мартин Шулц да заеме поста на външен министър в случай, че бъде съставен нов кабинет, съобщава БГНЕС.

Мартин Шулц се отказва от министерския пост

Това показват данните от социологическо проучване, проведено от Института за проучване на общественото мнение ИНСА по поръчка на вестник „Билд“.

Германският бизнес за новата коалиция: Това е тъжен ден

Рейтингът на социалдемократите в момента е 16,5%, докато на парламентарните избори, които се проведоха на 24 септември 2017 г., те получиха 20,5%. Само 1,5% е разликата между ГСДП и дясната популистка „Алтернатива за Германия“, която се подкрепя от 15% от запитаните.

Какво губят и какво печелят партиите в Германия от коалиционното споразумение?

Рейтингът на консервативния блок ХДС/ХСС е 29,5%. Така че, ако в момента се проведат повторни избори за Бундестаг, консерватори и социалдемократи взети заедно щяха да имат едва 46% и нямаше да могат да съставят правителство.

Шулц се отказва от лидерството на германските социалдемократи

Що се отнася до оставалите партии, то за „зелените“ биха гласували 13% от анкетираните, за Свободната демократическа партия – 10,5%, а за Лявата партия – 11,5%. Допитването е проведено от 9 до 12 февруари. В него са взели участие 2608 пълнолетни граждани на Федералната република.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.