Тя бе издадена, след като основателят на „Уикилийкс” се скри в посолството на Еквадор в Лондон

Британският съд не удовлетвори искането на основателя на „Уикилийкс”  Джулиан Асандж да отмени заповедта за задържането му, предаде БТА. Тя беше издадена за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция, след като през 2012 г. той потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон.

Лекари: Асанж бавно полудява

Асандж избяга в посолството, нарушавайки гаранцията, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където му бяха повдигнати обвинения в изнасилване, които той отрича. През май миналата година делото срещу него в Швеция беше прекратено, но британските власти оставят в сила заповедта за арест заради нарушаването на условията на гаранцията.

 Асандж не е напускал посолството, откакто за пръв път влезе в него преди близо шест години, а на съдебно заседание миналата седмица адвокатите му заявиха пред съда, че вече не съществува правен интерес за британските власти да искат ареста му, както и да водят съдебно преследване срещу него за нарушаването на гаранцията.

Еквадор даде гражданство на основателя на "Уикилийкс" (ВИДЕО+СНИМКА)

„Претегляйки доводите за и против, намирам, че арестът е адекватна мярка, въпреки че вече доста години господин Асандж сам си е ограничил свободата", посочи в мотивите за решението си съдия Ема Арбътнот. „Обвиняемите навсякъде в страната, както и лица, срещу които има искане за екстрадиция, следва да застават пред съда, за да се изправят пред последствията от своите решения. Той също трябва да има куража да го направи", добави тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.