"За" и "против" алтернативното лечение

Хомеопатията – лек или измама? Учени от БАН се обявиха срещу алтернативното лечение. Голяма група академици, сред които биолози, химици, физици и общественици, призоваха в писмо до ректорите на медицинските университети у нас, да се прекратят всички форми на обучение по хомеопатия.

Прокуратурата проверява местата за алтернативно лечение

Авторите на писмото твърдят, че хомеопатията е безполезен и лъженаучен метод за лечение. Във видеото ви припомняме един изключително интересен експеримент, който преди няколко години направихме в студиото на „Събуди се”. В репортаж на екипа ученият физик Ивайло Славов изпи цели 280 таблетки от хомеопатични лекарства, за да докаже, че тяхното въздействие се основава повече на самовнушението, отколкото на реално въздействие.

Учени искат да обявят хомеопатията за псевдонаучна

Академик Иван Юхновски заяви в "Здравей, България", че хомеопатията е лъженаука, която се основава на данни от донаучния период на медицината, когато не се знаят причините за болестите или строежът на живите организми.

Що се отнася до лекарите, които предписват хомеопатични лекарства на пациентите си, химикът заяви: „Толкова по-зле за тях, защото те са се клели с Хипократова клетва да не вредят на пациентите си”.

Здравни експерти: Всеки лечител трябва да бъде наблюдаван от лекар

Той подчерта, че изследванията в най-големите научно-изследователски центрове в САЩ, Австралия, Русия и ЕС са категорични – няма болести от сериозен вид, които да се лекуват с хомеопатия.

„Второ, хомеопатията вреди по два начина. Забавя получаването на навременна, доказана научно лечебна помощ, което често води до фатални последствия. Второ, има доказани случаи в САЩ на директна вреда и дори смърт на бебета”, заяви той.

Учен изпи 280 хапчета наведнъж

Лекарят хомеопат д-р Атанас Михайлов смята, че „хомеопатичният метод да се действа на сходното със сходно, може да бъде много важно направление в лечебната дейност”. Той даде пример за успешно подобряване в състоянието на пациент при заболяване, което не се е излекувало с конвенционален метод.

Акад. Юхновски от своя страна подчерта, че никой в научните среди не отхвърля наличието на психосоматичния ефект плацебо, „но нито едно сериозно заболяване не се лекува по този начин”.

Лекар създаде ново лице на младеж с огромен тумор (ВИДЕО)

„Защо няма нито един хомеопат Нобелов лауреат? Защо хомеопатите в своите изследвания, на които се позовават обилно, не публикуват в нормални научни списания?”, попита химикът.

Д-р Атанас Михайлов отговори, че може да докаже как е излекувал мозъчен тумор с хомеопатия. Той заяви, че Николай Пирогов, акад. Методи Попов и други големи имена в медицината са хомеопати.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.