В Народното събрание се разрази скандал

"За какво да подавам оставка? С какви мотиви, не виждам мотиви". Така зам.-председателят на НС и депутат от БСП Валери Жаблянов отвърна на поисканата му по-рано от ГЕРБ оставка. 

ГЕРБ искат оставката на Жаблянов като зам.-председател на НС

"Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция, аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно", добави той, цитиран от БГНЕС.

Бойчев: Мнението на Жаблянов за народния съд не е позиция на БСП

Жаблянов добави: "Личното ми мнение съм го споделял многократно по партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България. Народният съд е исторически факт". По думите му редица международни документи определят Народния съд като задължителен. "Най-вероятно има невинни жертви от Народния съд“, допълни депутатът.

Необходим ли е бил Народният съд от 1945 г.?

Припомняме, че в Народното събрание се разрази скандал. ГЕРБ поиска оставката на заместник парламентарния шеф от БСП Валери Жаблянов. Мотивът - той бил автор на декларацията на социалистите, в която се казваше, че Народният съд е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

„Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Малко по-късно в сградата на НС дойдоха и представители на Съюза на репресираните.

„Такъв гаф не може да се прости, уважаеми народни представителите”, добави Лили Друмева от Съюз на репресираните.

БСП решават съдбата на Жаблянов в момента на Изпълнително бюро на партията на „Позитано”. Той не очака съпартийците му да поискат да се оттегли. От ГЕРБ обаче се заканиха, ако отстраняването му не стане факт, да започнат събиране на подписка от утре за неговото уволняване от поста зам.-председател на парламента. 

КОМУНИЗМЪТ ВЛИЗА В УЧЕБНИЦИТЕ: Какво ще учат десетокласниците?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.