От НАП обясниха, че причината е масовото укриване на данъци

Пълна подмяна на всички касови апарати в страната. Причината - масово манипулиране на софтуера и укриване на данъци.

От Националната агенция за приходите обявиха, че всички стари машини трябва да бъдат сменени, а новите - препрограмирани. Цената на това ще е 120 милиона лева.

Крайната сметка ще плати бизнесът.

Акция "Касова бележка": Лъжат ли ни по зимните курорти?

Според НАП всяка година загубите за хазната са между 300 и 500 милиона.

У нас има 400 000 касови апарата. След промените всеки от тях ще трябва да изплаща директно информация в НАП за всяка касова бележка. На тях трябва да има код, чрез който ще можем да проверяваме дали касовата бележка е фалшива.

Нарушение данъчните откриват при всяка десета проверка. Оказва се, че хитри търговци са започнали масово да манипулират софтуера.

„Всяка една касова бележка ще се предава в НАП, а не както е сега- само отчетите”, обясни Васил Панов, директор на дирекция „Контрол”, НАП.

Целта на промяната – всяка машина да може да изпраша информацията директно в НАП, а на всяка касова бележка да има код, чрез който в реално време всеки може да провери, дали търговецът лъже държавата.  Промените обаче сериозно притесняват бизнеса.

„Няма нито един касов апарат, който в реално време да изпраща всяка една касова бележка или да печата QR код на съответната бележка. Дори и най-скъпите просто не са програмирани”, обясни Нестор Йонков, управител на магазин на касови апарати.

НАП удря по зимните курорти, предстоят над 5000 проверки

Нов качествен апарат струва между 200 и 300 лева.  

„Клиентите се обаждат, питат, но дори и фирмите- производители все още не знаят как да отговорят на изискванията на закона”, обясни Йонков.

А от НАП обясняват, че не могат да оставят нещата така, защото в момента злоупотребите са огромни.

„Има обекти, където правим проверка и няма никаква информация какво се е случвало предишните дни, а обясненията са всякакви. След мащабна проверка се оказва, че оборотът скача с между 5 и 10 пъти”, обясни Панов.

След промените приходите в хазната,трябва да скочат годишно с близо 200 милиона лева. За търговците, които НЕ работят по ДДС има гратисен период.  А глобата за всеки нарушител е 2000 лева.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.