Местните хора искат скоростно трасе и тунел под прохода Петрохан

Блокада на международния път Е79. Протестиращи спряха движението край Видин с искания за магистрала до София и тунел под Петрохан. Хората от региона обявиха, че скоро протестът им ще прерасне в гражданско неподчинение.

Жителите на Видин на бунт, искат нов скоростен път (ВИДЕО)

За четвърта поредна събота хората от Видин и региона излязоха на протест и блокираха международния път за Дунав мост 2. А исканията им остават същите - решение на Министерския съвет, в което да има график и етапи за изграждане на магистрален път от Видин до София и тунел под прохода „Петрохан”, както и финансиране."

„Нямаме път, нямаме тротоари, обрасло е всичко, ние сме най-изоставени, ние живи сме погребани”, заяви протестиращ.

„Празни приказки говорят 2006, 2013 на всяка предизборна кампания, обещанията са им едни и същи и нищо не се случва и реално ние нищо не виждаме", заяви друг протестиращ.

„Всеки ден има по една катастрофа и дано се сети някой от управляващите и да дойдат да ни кажат, какво може, какво ще се прави, кога ще се започва и да е върши някаква работа”, призовават протестиращи.

Тази седмица регионалният министър подчерта, че ще стартират обществени поръчки за изграждане на две четирилентови отсечки от Видин до София.

Протестиращите обаче са категорични, че не им трябват обещания, а действия. Затова на 3 март готвят 72 часова блокада на Дунав мост 2.

„За трети март много от нашите приятели и съграждани от Видин казват, че са приготвили палатки и ще спят на пътя, ако трябва”, заяви Росица Кирова.

Протести със същите искания имаше и на още две места в Северозапада. За час жителите на Монтана блокираха главен път Е 79 на изхода за Монтана. Протест имаше в село Бързия, преди прохода „Петрохан". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.