Искането вече е внесено в парламента

Централната избирателна комисия поиска въвеждането на електронно гласуване в България да се отложи. Искането вече е внесено в парламента. 

МАШИНЕН ВОТ: Експерти обсъждат дистанционното гласуване

Още преди 2 години ни показаха как можем да гласуваме дистационно. Единият начин е чрез идентификация чрез нови лични карти, другата - с квалифициран електронен подпис.

Новите лични карти трябва да съдържат електронна информация за нас. Така ще става възможно гласуването от разстояние. Въвеждането им трябваше да е факт от началото на тази година. Отложиха ги за догодина. Затова и ЦИК поиска отсрочка.

ИНОВАЦИИ В ГЛАСУВАНЕТО: ЦИК демонстрира електронната система на Естония

"Електронната идентификация към МВР е закъсняла и отложена, защото обществената поръчка е отложена", аргументира се председателят на комисията Ивилина Алексиева. 

От ЦИК искат отсрочка няколко месеца. Но не вярват, че за европейските избори догодина ще са готови. В отлагането от партия "Да, България" видяха  друг подтекст. И предлагат да се въведат електронните подписи.

Според анализа на ЦИК електронното гласуване е бързо и удобно, но би затруднило гражданите, защото изисква допълнителни компютърни умения. Рискът  от контролиран вот също не бил по-малък.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.