Докторите ще коментират проекта за Национален рамков договор за 2018 г.

Извънреден събор на Лекарския съюз. Медиците ще обсъждат Националния рамков договор за 2018-та година. Съборът е свикан в момент на сериозно напрежение в здравната сфера.

Преговорите съвпадат с период на сериозни трусове в системата. Съборът се случва в момент на сериозно напрежение в здравната сфера, след като министър Ананиев поиска оставката на шефа на Здравната каса, а министърът на финансите поиска обяснение за  драстични разминавания в сметките на НЗОК. На фона на това лекарите и Здравната каса успяха да се договорят за някои нови параметри по отношение на разпределението на средствата за здраве през тази година. 

Заради различните данни за сумите, които България дължи за лечение на наши пациенти в европейски клиники, министърът на финансите настоя националният рамков договор да не се подписва до изясняване на фактите. Според Лекарския съюз неяснотите крият риск от криза и протестни действия в системата. 

Личните лекари предупредиха за проблем с направленията

През 2018 г. се предвиждат повече направления при специалист, повече профилактика за жените между 30 и 40 години. Очаква се да има и повече средства да бъдат разпределени за 132 клинични пътеки в болниците. Това от друга страна се очаква да реши проблема с надлимитната дейност, която създаваше сериозни финансови затруднения в лечебните заведения през 2017 г. това са част от параметрите, по които лекарите ще решат дали да се подпишат или не.

„Ако не се подпише рамков договор, тогава даваме инструмент на Касата те да управляват парите на българите. А защо не с тези пари веднага, по най-бързият начин да заплатят дължимите суми на чуждите каси, с което ще ощетят и българските пациенти, които се лекуват в България, а и българските лекари”, коментира д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.