Напрежение около липсата на нов рамков договор в здравеопазването

Напрежение около липсата на нов рамков договор в здравеопазването, който определя цените и обемите на медицинските дейности за годината. Днес изтича законовият срок, в който той трябва да бъде подписан. Съюзите на лекарите и зъболекарите, както и представители на здравното министерство, се събраха на среща при премиера Бойко Борисов, за да обсъдят ситуацията.

Повече пари по клинични пътеки: Лекарският съюз подписва рамковия договор с НЗОК

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, защото през главата му поискал актуализация на бюджета за здраве. Според Плочев просрочените дългове на Касата към европейски болници са за 133 млн. лв. След спешна проверка се оказа, че числата са наистина такива.

Скандалът с дълговете на НЗОК се заплита

В скандала се намеси и финансовият министър, който предложи подписването на договора да бъде отложено, докато не се изчистят недоразуменията. Затова в официално писмо от БЛС предупредиха, че е възможен тотален срив в здравеопазването, ако договорът не се подпише. Днес обаче дойдоха в Министерски съвет по-скоро с надежда.

„Вярвам в разумността и практичността на премиера и се надявам да постигнем споразумение. Нашите действия в никакъв случай не са довели до тези странни обстоятелства в НЗОК, довели до дефицити. За това не са виновни нито българските лекари, нито българските сестри, а най-малко са виновни пациентите, които при неподписването на такъв рамков договор ще останат в риск”, заяви Венцислав Грозев, председател на БЛС.

По закона Националният рамков договор трябва да влезе в сила от 1 април. Ако лекарите и НЗОК не се договорят днес, за харченето на парите в здравеопазването ще важат старите правила, а лекарите ще помислят за протести.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.