Историята на Огнян Попов разказва Деси Банова

В "Истории на успеха" Деси Банова ни среща с един от вдъхновяващите примери за човек, който е постигнал много, благодарение на труда и упоритостта си. Какъв е пътят от това да миеш чинии в Белгия и да стигнеш до един от успешните лидери и собственици на IT компания в България?

ИСТОРИИ НА УСПЕХА: Новите будители – образованието като кауза и живот

В ерата на дигиталните технологии Деси Банова ни среща с основателя на една от успешните софтуерни компании в България – Огнян Попов. Едва ли през 2001 година, когато заминава за Белгия, Огнян е предполагал, че ще е един от бъдещите добри предприемачи в родината ни.

„Заминах буквално на шега, защото моите планове малко преди това бяха да кандидатствам в Консерваторията с пиано композиция, но уроците, които трябваше да следвам, за да вляза в този момент, бяха много скъпи. Така в един момент на съмнение и несигурност какво точно трябва да правя, се появи тази възможност. Спомням си, когато заминах, това е 2001 година, България беше извън ЕС и да отидеш в чужбина, беше все още едно сериозно предизвикателство. И си спомням, че ходихме с автобусите, защото тогава самолетите бяха много, много скъпи, и след 40 часа път с автобус, пристигнах в Белгия, където останах впоследствие над 10 години”, разказва Огнян.

Деси Банова: Хубавите неща се случват, когато излезеш от зоната си на комфорт

Междувременно той среща и бъдещата си съпруга Нели, която заминава да учи в Германия. Докато тя е в Германия, той осъществява мечтата си да поживее и в Холандия, където две години работи в една от водещите дигитални агенции, участвайки в множество проекти. След като почерпва от холандския опит, заразява се с позитивизма на хората там, попива от тяхната отвореност към света и предприемчивостта им, Огнян решава, че е време да се върне в България и да развие проектите, зародили се в Белгия и Холандия. Съпругата му Нели също се връща от Германия.

„Животът ми там ме направи доста организирана, доста самостоятелна, доста дисциплинирана. Получих доста добър старт в живота, но някак винаги съм се чувствала чужда там, никога не успях да направя близки приятелства с германците и това със сигурност винаги много ми е липсвало. Това беше една от основните причини да искам да се върна”, разказва Нели.

ИСТОРИИ НА УСПЕХА С ДЕСИ БАНОВА: Българска компания електрифицира далечни райони без ток

След завръщането си в България Нели и Огнян основават компания и заедно поемат по нелекия, но интересен път към успеха.

„През 2008 започнахме с първия ни уебсайт, в който събираме предложенията на всички търговски вериги, вместо потребителите да ходят за всяка една от тях, да разглеждат техните брошури и оферти. Ние ги агрегираме на едно място, където потребителят може да прави списъци, списък за пазаруване, може да погледне в работното време на определени търговски вериги или да види нейните предложения”, разказва за бизнеса си Огнян.

Началото е трудно, Огнян и съпругата му Нели са сами във фирмата. Към момента екипът се състои от 35 души. Днес компанията им има присъствие в над 15 европейски държави, както и в някои по-екзотични пазари като Мексико и ЮАР.

„Нашите амбиции към момента са фокусирани изцяло към Централна и Източна Европа, защото конкуренцията на западните пазари наистина е огромна. Компаниите, с които се конкурираме, са по 200-300 човека, с огромно финансиране, докато ние вярваме, че можем да превземем и да бъдем най-добри в централните и източноевропейските пазари”, разказва той за плановете и стратегията си.

А каква е формулата на успеха?

„Вярвам, че всяко едно от нещата, които съм правил в живота ми, ми е помогнало да стигна там, където съм днес, и ще продължи да ми помага за още повече развитие. Понеже съм бил в Музикалното училище, пианото продължава и до ден днешен да е част от живота ми. След това, когато бях в Белгия, започнах да мия чинии, а след това да правя в същия този ресторант салатите и студената част от кухнята. След това преминах да готвя заедно с главния готвач и така можи би над 7 години бях в професионалната кухня, което пък ми помогна много да се запозная с това как да управляваме стрес, напрежение и множество задачи едновременно”, казва Огнян.

Той отправя и послание към всички българи, които живеят в чужбина.

„България е нашата родина и тя има нужда от нас самите. Не можем да очакваме някой друг да направи тази промяна за нас. Да развиваш бизнес в България със сигурност е едно предизвикателство, но в същото време има и много плюсове. Ние сме един малък пазар, който не е толкова развит, което за мен означава само възможности”, казва той.

"Има със сигурност вече много повече възможности, които може би е нямало преди. Аз, честно казано, също не съм била никога чак толкова привърженичка на това да остана тук, не съм мислила, че може да имам бъдещето, което имам, и живота, който имам в момента. Когато се върнах, бях с нагласата, че, да, тук може би има някакви неща, които не са толкова окей. Много хора говорят негативно за България, но аз някак си реших, че ще се концентрирам върху положителните неща, които се оказват много повече”, казва Нели.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.