Директорите на институциите сами подават кандидатурите на най-даровитите деца

Нова инициатива осигурява безплатни частни уроци за деца, лишени от родителски грижи. Проектът „Скритите таланти на България" дава шанс на всички младежи в социалните домове.

От 10 години сдружение „Операция Плюшено мече” сбъдва коледните желания на повече от 7 000 деца от 330 институции в цялата страна. В края на 2017 г., те стартират нов проект с цел да развиват талантите на деца в неравностойно положение.

„Всяко дете получава по един обучен ментор, който работи с него всяка седмица и при желание на детето, ние ги подготвяме за кандидатстване, за да може те успешно да влязат в университет”, разказва Михаела Стойкова, сдружение „Операция Плюшено мече”.

Финансирането идва от спонсори и частни дарители. А директорите на институциите сами подават кандидатурите на най-талантливите си деца.

„За да издържаме 10 деца за една учебна година, ни трябват около 80 000 лева. Като сега стартираме набиране на кандидатури за следващата учебна година”, обясни Стойкова.

Талантите на децата са в най-различни сфери, сред които изобразително изкуство, народни танци, пеене, свирене и спорт.

Един от тях е 17-годишният Галин от преходно жилище „Неофит Рилски” в Горна Баня. Амбициозен млад човек, който обича да рисува и се вдъхновява от художници като Микеланджело.

„Да Винчи, Рафаело също ги харесвам, но сега наблягам на Микеланджело и човешкото тяло. Самородният талант в началото беше да рисувам каквото ми хареса и повечето неща се получаваха, но човешкото тяло няма как да го нарисуваш колкото и талант да имаш, трябва да се знаят някои неща”, заявява Галин Ковачев.

Ментор на децата е художникът Юлиян Месса. Той им преподава основите на рисуването и ги запознава с майсторите в изкуството. С Галин работи от няколко месеца, но резултатите вече са на лице.

„Децата имат потенциал, имат талант. Галин си е бил винаги много прилежен, сериозен, отнася се с професионално отношение към рисуването”, заявява Юлиян Месса.

„Начинът на работа при нас е индивидуалните умения на младежите да бъдат развивани. Галин е изтъкан от таланти – освен, че рисува прекрасно, свири на класическо пияно”, разказва Христина Иванчева – директор на преходно жилище „Неофит Рилски”.

„След навършването на 18г, смятам да продължа във висше учебно заведение и се колебая дали да е Академията или НАТФИЗ”, признава Галин.

Той преподава математика и рисуване на по-малките деца в преходното жилище. А мечтите му са големи и се простират отвъд териториите на България.

Репортер: Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.