Изстрелването беше извършено от военновъздушна база във Флорида

SpaceX извърши 50-ия пуск на ракета, станала символ на компанията, Falcon 9 рано вторник, като доказателство за бърз възход, който отнема много повече време на много космически гиганти, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Китай ще изстреля първия си спътник от плаваща платформа

Изстрелването на Falcon 9 с телекомуникационен и широколентов спътник Hispasat, работещ на испански език, беше извършено по график от военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида.

Създаването на глобална интернет мрежа - новият проект на Илън Мъск

След полет от около 33 минути спътникът беше изведен на геостационарна орбита, съобщиха от SpaceX. Сателитът тежи шест тона и е почти с размера на градски автобус, което го прави най-големия геостационарен спътник, който SpaceX е извел в космоса.

SpaceX отложи изстрелването на ракета с испански сателит

Сателитът има за цел да разшири телевизионните, широколентовите и телекомуникационните услуги в Европа и Северозападна Африка. Falcon 9 за първи път излита през 2010 г. и оттогава се превърна в работен кон на компанията от Калифорния за транспортиране на товари до Международната космическа станция, както и за извеждане в орбита на търговски сателити и секретни държавни товари. Задвижвана от девет двигателя Merlin, първата степен на Falcon 9 усвои и изкуството на кацане в изправено положение на твърда почва или на плаващи платформи в океана.

SpaceX изведе в орбита три сателита (ВИДЕО)

Тези "рециклирани" изстрелвания на ракети са част от целта на SpaceX да намали разходите за космически полети и да използва повторно скъпите части от ракетите, вместо да ги хвърля в океана след всяко изстрелване. Голямата визия на Елън Мъск за изследване на космоса включва изпращането на туристи в орбита около Луната и евентуално колонизиране на Марс.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.