Социалистите настояват държавното обвинение да провери произхода на парите на фирмата на Гинка Върбакова

Сделката за ЧЕЗ отива при главния прокурор. БСП внесе три сигнала в прокуратурата по казуса. Основните въпроси на БСП са свързани както с това откъде идват средствата на компанията „Инерком” за купуването на дружеството, така и свързани с приватизацията му през годините.

„Настояваме да се извърши проверка на произхода на парите на „Инерком България”, с които кандидатства за купуването на ЧЕЗ. Събрали сме цялата документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ на два етапа – през 2004 г. и през 2012 г. По отношение на продажбата през 2012 г. на 33% от правителството на Борисов, ние питаме прокуратурата дали всичко това е било направено законосъобразно, тъй като считаме, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяването на тази продажба“, заяви Крум Зарков от БСП.

Петкова: До края на седмицата преговорите за ЧЕЗ може да бъдат финализирани

От ГЕРБ от своя страна съзряха нов опит за сваляне на правителството от страна на опозицията.

Нарушеният стратегически документ бил стратегията за приватизация на енергодружествата от 2003 година при управлението на Симеон Сакскобургготски, обясняват от БСП.

Скандалът с ЧЕЗ: Какво пише в тайните документи за продажбата?

„Хубаво е колегите от БСП да видят тази стратегия, защото в нея е записано, че държавата ще продаде 67% от този дял, а останалите 33% държавата се ангажира да ги продаде в много кратко време”, обясни Теменужка Петкова.

Междувременно, докато споровете между двете партии продължават, утре се организира протест срещу сделката за ЧЕЗ пред Министерския съвет. В него ще участват и БСП.

От герб обявиха, че токът няма да поскъпва, макар че по закон единствената институция, която може да каже това, е КЕВР. 

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.