Жителите на близките населени места са информирани за действията на регионалните институции

Язовир Тича преля този следобед. За кратко нивото на водата се е повишило и е имало критична ситуация. Двама министри провериха на място съоръжението.

Още в края на февруари, екоминистерството е предписало контролирано изпускане на вода. Затоплянето от последните дни довело до по-бързото топене на снеговете и нивото на водоема се повишило рязко.

Към момента ситуацията е овладяна, язовирът се изпуска по план и няма опасност от наводнения.

„Това планово изпускане може би е трябвало да започне малко по-рано, на практика ние очаквахме около 13 кубика приток в секунда, докато те в един момент бяха 132. Но въпреки това предвиденото намаляване, което направихме се оказа достатъчно, за да няма проблем, искахме обаче да се убедим с министъра на място, че всичко е наред”, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Над 50 милиона кубика са допълнителния дебит, така че той в момента е на капацитета си – над 300 млн. кубика”, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

ЗАРАДИ СНЕГОТОПЕНЕТО: Има ли опасност от преливане на язовири?

Експерти от „Напоителни системи“ вече са обходили поречието на река Камчия, като са извършили и почистване. Жителите на близките населени места са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

Денонощно наблюдават прелелия язовир "Ясна поляна"

През преливните съоръжения в момента преливат язовирите „Йовковци“, „Камчия“, „Ясна поляна“, „Боровица“ и „Пчелина“, без опасност за населението.

Фандъкова разпореди да се следят нивата на реките и язовирите

Прогнозата на НИМХ за 8 март е на много места в страната да паднат превалявания от дъжд в количества от 1 до 5 л/м2. За петък и събота валежи не са прогнозирани.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.