Разговорите не са били засекретявани, твърдят от президентството

ГЕРБ поиска да се публикува стенограмата от разговора на президента Румен Радев с Руския патриарх Кирил, за да стане ясно каква национална позиция е била защитена по време на срещата.

„За да стане ясно дали българската национална позиция е била една при премиера и друга при президента", обясни Тома Биков от управляващите.

Руският патриарх си тръгна огорчен от България

След честванията на 3-ти март на Шипка Руският патриарх Кирил имаше срещи с двамата ни държавни мъже. А в края на визитата си заяви, че си тръгва огорчен от България заради нееднозначните позиции, които е получил за ролята на Русия в Освобождението на България. 

„В пространството остана нещо неизяснено. Излязохме и казахме как е минала срещата с премиера, на която присъстваха много медии”, обясни Красимир Велчев от ГЕРБ.

Борисов: Нашата политика на Балканите не е насочена срещу Русия

По време на разговора с Руския патриарх, Бойко Борисов благодари на загиналите от различни националности, които са оставили кръвта си за свободата на България.

„Така и не разбрахме какво точно е казал президентът, защото срещата не е публична", допълни Велчев.

Официалната позиция на президентството на искането на ГЕРБ: "Българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев. Разговорите на държавния глава с Негово светейшество патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма."

Още преди дни от президентството уточниха, че руските медии излъчват упреците на патриарх Кирил, но тяхната камера се е оттеглила преди отговора на президента. В него Румен Радев твърдо е заявил: „Така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от руско-турската война и България е признателна на Русия”.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който предизвика скандал, след като нарече руския патриарх „второразрядно съветско ченге”, днес постави акцент върху друга тема.

"Сега ще ви кажа нещо важно: „Честит празник, мили дами”. Утре ще говоря на гара Буново", заяви той.

Нямаше реакции и от колегите му от групата на Обединените патриоти, които настояват Симеонов да поднесе извинения на руския патриарх. От ГЕРБ засега предпочитат да се дистанцират от скандала около по-малкия си коалиционен партньор. 

"Искам да ви кажа, че това са възрастни хора. Те могат да отговорят за своите постъпки. Иначе, ако предлагате и това, следващата сряда министър-председателят да направи родителска среща с техните родители", заяви Велчев. 

На скандала при Патриотите регираха и от ВОЛЯ, които ще предложат корекции в изборното законодателство, за да не се допуска в бъдеще участие на коалиции в предизборната борба.

 "Ами като имат такива непримирими противоречия, кое ги свързва в една коалиция? Tова не е ли за пореден път доказателство за думите ми, които ги повтарям от една година за коалиция „Далавера”?, коментира Веселин Марешки. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.