За дейността на трима амбициозни българи разказва Деси Банова

Те промениха хиляди човешки съдби. Те направиха истинска революция в софтуерната индустрия и подпомогнаха хиляди в техния старт в кариерата. Те създадоха една силна и задружна общност от креативни и жадни за знания българи, готови да успеят тук в родината ни. С основателите на първия софтуерен университет у нас - Светлин Наков, Христо Тенчев и Иван Ненков.

ИСТОРИИ НА УСПЕХА: От мияч на чинии до собственик на IT компания (ВИДЕО)

Има огромно търсене на кадри в софтуерната индустрия и в същото време - липса на качествено предлагане. Знаем, че държавните университети са малко по-остарели, нямат достатъчно практика и всъщност ние решихме да направим истинско учебно заведение, където хората учат чрез правене, където фирмите задават какво ще се учи като учебен план и където правим нещата по най-съвременния начин”, казва Светлин Наков.

Началото е трудно, но Светлин, Христо и Иван не се спират пред нищо и резултатите не закъсняват. Днес университетът им вече има 10 зали с капацитет от около 1000 човека. Възможно е и обучението на още безброй хора онлайн. За учебното заведение работят повече от 60 професионалисти.

ИСТОРИИ НА УСПЕХА: Новите будители – образованието като кауза и живот

Обучаваме не само софтуерни инженери, но и специалисти по дигитален маркетинг, дигитални изкуства, графичен дизайн и видеообработка. Обучаваме и дечица, които навлизат чрез роботика, чрез игра и забавления в програмирането. Имаме и собствена гимназия за дигитални умения, която приема гимназисти. Те излизат оттам с професия, работа и диплома за средно образование”, обяснява още Наков.

Основателите на университета казват, че се гордеят с постиженията си, защото те „правят истинската промяна в средата ни и подкрепят цялостното развитие на IT и дигиталната екосистема, която се превръща във все по-значим фактор за икономиката на страната ни”.

Целия репортаж по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.