Жозеф Дол заяви, че левицата завиждала на ГЕРБ за всичко, което прави в България

Предстоящите евроизбори през 2019 г. събраха в София 400 кметове и политици от цяла Европа - на форум на Европейската народна партия (ЕНП). Премиерът Бойко Борисов посочи конкретни задачи пред европейските лидери. А  председателят на ЕНП Жозеф Дол и БСП влязоха в задочна словесна схватка.

Ден след като пристигна у нас, Дол коментира, цитирам, че социалистите били много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук.

Жозеф Дол: Борисов е най-успешният шеф в Европа

Премиерът Бойко Борисов прекрасно се справя с председателството на Съвета на ЕС. Бойко, показваш огромен кураж”, заяви председателят на европейската десница.

Червените на свой ред отговориха, че „изказването на Дол е абсолютно неприемливо и разделя българското общество”. Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че не завиждали на ГЕРБ, а се тревожели.

"Ние трябва вече повече да внимаваме популисти, националисти да не излязат отстрани. Социалистите са системна партия – хубави, лоши, с тях може да се партнира, може да се говори. С другите - виждате какви са им обещанията – излизаме от Еврозоната, гоним всички мигранти…", коментира Борисов.

Пред делегатите на ЕНП Борисов настоя Европа да вземе и конкретни решения по миграционната криза.

"Когато за първи път казах хотспотове или горещите точки да ги изтеглим извън границите на ЕС, едва ли не бях обявен за нехуманен човек. Ние пак щяхме да дадем тези пари, но да ги държим в Турция, в Йордания, до Либия, за да може след това тези хора да се върнат да си възстановят собствените страни. България на 100% реши въпроса с мигрантите. На нас ни е трудно да пазим Шенгенското пространство", каза още министър-председателят.

Корнелия Нинова: Изказването на Дол разделя българското общество

Той поиска политическо решение от европейските лидери за изграждането на транспортни коридори през Балканите.

"Ако не се направи, обричаме Балканите на обезлюдяване, на престъпност, на популизъм, на национализъм… Ние ще останем една черна дупка, която да генерира несигурност", смята Борисов.

Премиерът настоява също Европейският съюз да урегулира отношенията си с Русия и Турция - "къде с компромис, къде с отстъпка, къде с много твърдост".

По време на форума на ЕНП българският еврокомисар Мария Габриел обяви, че между 6000 и 8000 общини в Европа ще получат безплатен безжичен интернет. Започва и подготовката на изграждането на 5G – най-новото поколение в безжичния интернет, което за първи път ще се прави едновременно за цяла Европа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.