Гутериш е потвърдил подкрепата си за безядрен Корейски полуостров

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е насърчен от планираната среща между лидерите на САЩ Доналд Тръмп и Северна Корея Ким Чен-ун, заяви говорителят му Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тайно заснет клип показва живота в Пхенян (ВИДЕО)

"Той похвалва водачеството и визията на всички участници и потвърждава подкрепата си за всички усилия за мирно постигане на безядрен Корейски полуостров съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност", каза Дюжарик. Белият дом заяви, че Тръмп ще се срещне с Ким само ако види някакви "конкретни действия" от страна на Пхенян.

Реакции след новината за предстоящата среща между Тръмп и Ким Чен-Ун

"Президентът няма да участва в срещата, ако не види конкретни стъпки и конкретни действия от Северна Корея", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.В телефонен разговор Доналд Тръмп и китайският президент Си Цзинпин са приветствали възможността за диалог с КНДР.

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Тръмп прие покана за преговори с Ким Чен-Ун

"Двамата лидери приветстваха перспективата за диалог между САЩ и Северна Корея и са ангажирани да продължат натиска и санкциите докато КНДР не предприеме осезаеми стъпки към пълно, проверимо и необратимо премахване на ядрените си оръжия", заяви Белият дом.
Севернокорейският външен министър И Йон-хо ще посети Швеция в скоро време, съобщи шведски вестник малко след обявената договореност за среща между Тръмп и Ким.

Извънредно: Северна Корея готова да се откаже от ядрените опити

Шведското посолство в Пхенян представлява американските интереси, тъй като САЩ нямат посолство в столицата на КНДР, отбелязва Ройтерс. По време на визитата си в Стокхолм И Йон-хо ще се срещне с шведската външна министърка Маргот Валстрьом, съобщиха дипломатически източници, без да уточнят какви теми ще се обсъждат, отбелязва Франс прес.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.