Церемонията се проведе в Централната софийска синагога

С церемония тази вечер беше отбелязана 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война. Събитието се проведе в централната Софийска синагога. На него присъстват високопоставени гости от Израел, както и представители на българския държавен елит.

НА КРАЧКА ОТ СМЪРТТА: 75 години от спасяването на българските евреи

„Истински се гордея че съм българин, потомък на такъв народ, който е защитил своите евреи”, заяви по време на церемонията премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Българският народ е направил подвиг”, добави премиерът, който получи най-високо отличие на Организацията на евреите в България "Шалом" - почетния знак "Шофар".

Борисов ще бъде и първият български министър-председател, който в понеделник заедно с македонския си колега Зоран Заев ще почете паметта на евреите, които са били депортирани от територията на днешна Македония.

Борисов и Заев ще почетат паметта на евреите, депортирани от територията на днешна Република Македония

В официалните речи се чу още, че България е записала името си със златни букви в световната история на мира, спасявайки 50 000 евреи.

Тази вечер беше почетена и паметта на 11 000 от новоприсъединените територии, които са били депортирани до нацистките лагери.

В Софийската синагога беше представена и книгата „Българските евреи – живата история”. В момента тя е само на английски. В нея са описани личности като митрополитите Стефан и Кирил, кюстендилският депутат Димитър Пешев, които са направили много за българските евреи.

Най-късно до началото на лятото книгата ще бъде преведена на български.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.