Налага се държавата да обезопаси първия реактор на атомната електроцентрала за своя сметка

Енергийният министър Теменужка Петкова - на посещение на площадката, изградена за реализация на проекта АЕЦ „Белене“. Инспектира се изграждането на необходимите навеси за съхранение на част от оборудването. 

Припомняме, че в края на февруари премиерът Бойко Борисов анонсира предложение за изграждането на атомната централа като общ балкански проект с европейско финансиране. Идеята беше съобщена на форум за Западните Балкани в Лондон. Борисов припомни, че реакторите за атомната централа са у нас, но не се използват. Години наред държавата търсеше стратегически инвеститор за проекта, който така и не започна да се реализира.

Енергийното министерство решава за АЕЦ "Белене" до края на юни

На терена на АЕЦ "Белене" министър Теменужка Петкова инспектира съхраняването и обезопасяването на оборудването за 3 млрд. лв., което държавата беше принудена да плати. Оборудването беше закупено през 2006 г. за изграждане на проекта АЕЦ "Белене". 

Налага се държавата да обезопаси първия реактор на атомната електроцентрала за своя сметка, след като обществената поръчка за 250 000 лв. се провали поради отказ на единствения участник в търга за консервирането на оборудването. Вариантите за бъдещето на АЕЦ "Белене" трябва да бъдат изготвени от министър Петкова до 30-и юни, след като парламентът гласува това. 

Министър Теменужка Петкова коментира както бъдещето на АЕЦ "Белене", така и сделката за ЧЕЗ. 

"Има много сериозен инвеститорски интерес от страна на най-голямата държавна китайска ядрена компания CNC. Този интерес е много реален, много осезаем. Но такъв интерес може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация. Това, което публично беше оповестено и от страна на "ЧЕЗ Груп", и от страна на българската компания, е че българското дружество ("Инерком", бел. ред.) изрази съгласие държавата да влезе в тази сделка, било то с 34% или с определен контролен пакет от акции. Българската компания даде своето съгласие. Оттук нататък обаче, продавачът е този, който трябва да каже своята дума", коментира енергийният министър Теменужка Петкова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.   

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес