Трите управляващи партии подписаха коалиционния договор

Лидерите на управляващите партии в Германия подписаха коалиционния договор днес на обяд.

В предшестваща пресконференция Ангела Меркел поздрави усилията на България за нормализиране на отношенията на ЕС със съседите си и за намаляване на напрежението между Гърция и Турция, предаде "24 часа"

Точно в 14 часа в Берлин лидерите на трите управляващи партии подписаха коалиционния договор.

На 14 март Меркел ще бъде предложена за канцлер в Бундестага, който трябва да гласува новия й мандат. Веднага след това клетва ще положи и кабинетът.

Ясен е съставът на новото германско правителство (ВИДЕО)

На пресконференция по повод подписването на договора, Меркел отговори на въпроси на журналисти от цяла Европа. Тя специално поздрави България за усилията й да нормализира отношенията в източносредиземноморския регион и инциирането на среща с турския президент Ердоган.

„Поздравявам България за това, че се ангажира за намаляването на напрежението в региона, България се ангажира и за добрите отношения със страните от Западните Балкани, в които голяма роля играе и Турция. Важно е да останем в готовност да водим разговори и да не крием едни от други различните си мнения, но трябва да останем в диалог.”

Тя отговори и на въпрос дали новата голяма коалиция ще работи за свалянето на санкциите от Русия. Условие за това е изпълнението на споразуменията от Минск, а там все още не успяваме да имаме дори примирие за повече от 10 дни, посочи тя. На въпрос на руски журналист дали е вярно, че изпраща бира „Радлер” на Путин, защото той я обича и какво получава в замяна, тя се разсмя и отговори: „Чудесна пушена риба”.

Новият финансов министър от социалдемократите Олаф Шолц пък посочи, че в новата си роля ще се грижи за по- добър диалог с европейските партньори. Новата голяма коалиция ще се насочи към благополучието на малките хора, заяви пък лидерът на баварския ХСС Хорст Зеехофер. Целта й е да облекчи семействата и хората то средната класа и да задържи безработицата на сегашните рекордно ниски нива.

 Ангела Меркел обеща днес да работи за силна Европа и изрази надежда, че търговският спор със САЩ за наложените от президента Доналд Тръмп вносни мита ще бъде решен чрез преговори, предаде Асошиейтед прес. Най-после дойде време да се захванем за работа", каза тя във връзка с подготовката за встъпване в длъжност на новото германско правителство. 

Меркел приветства започването на разговорите на ЕС със САЩ (по търговския спор) и каза, че новото германско правителство ще започне и собствени преговори. Ако проблемът не може да бъде решен чрез преговори и едностранни действия не могат да бъдат избегнати, ние ще обсъдим своя отговор, но разчитам на преговорите и ще има много възможности за това, посочи Меркел.

Тя каза също, че заедно с новия финансов министър Олаф Шолц ще отидат в Париж след полагането на клетва от новото правителство за разговори с френския президент Еманюел Макрон, който очаква германския отговор на неговия призив за амбициозни реформи на Европейския съюз. "Ще можем да кажем повече, отколкото през декември", на предстоящата среща на върха на ЕС по-късно този месец, добави Меркел, цитирана от БТА. 

"Ние искаме Европа, която споделя едни и същи ценности и действа заедно, особено към външния свят, и ще дадем своя принос", подчерта канцлерката. 

Тя изрази също така надежда за напредък в изпълнението на мирните споразумения за Украйна след президентските избори в Русия в края на тази седмица. 

Олаф Шолц, който е временно изпълняващ длъжността лидер на социалдемократите, каза, че "четвъртата голяма коалиция в Германия не започна като брак по любов, но добави, че партньорите в нея "са в позиция да работят конструктивно заедно и да управляват добре.Това е работата, с която сме натоварени, и ние ще я свършим". 

Новата "голяма коалиция" ще разполага с 399 места от общо 709 в Бундестага (долната камара на парламента) и затова не се очакват никакви проблеми с преизбирането на Меркел и с назначаването на членовете на нейното правителство, отбелязва ТАСС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.