Лондон реши да експулсира 23 руски дипломати от страната и да замрази отношенията си на високо равнище с Москва

Британското правителство направи избор в полза на конфронтация с Русия, като отказа да задейства установените международни формати по случая с бившия полковник от ГРУ (военното разузнаване) Сергей Скрипал, заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС, в комюнике на сайта си.

"Вместо да извърши собствено разследване, да задейства установените международни формати и инструменти, включително в рамките на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), за което бяхме готови, британското правителство направи избор в полза на конфронтацията с Русия", се казва в комюникето.

Изявлението на британския премиер Тереза Мей за наказателни мерки срещу Русия под фалшивия предлог за някаква съпричастност към отравянето на Скрипал и дъщеря му е безпрецедентно груба провокация, която подрива основите на диалога между нашите страни, посочи външното министерство.

Москва смята да недопустими враждебните мерки на Лондон, в това число експулсирането на 23-ма руски дипломати, заяви ведомството.

Разбира се, нашите ответни мерки няма да закъснеят, предупредиха оттам.

След като Тереза Мей обяви пред британския парламент, че оттегля поканата си към руския външен министър Сергей Лавров да посети Великобритания, руското външно министерство каза, че Лавров не е приемал покана за такова посещение, отбелязва Ройтерс.

"Мей "оттеглила" поканата към Лавров да посети Великобритания. Само че той не я е приемал", написа говорителката на министерството Мария Захарова на официалната си страница във Фейсбук.

Посолството на Русия в Лондон разкритикува днес британския отговор на случая с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал. Ведомството определи този отговор като "враждебен", "неприемлив" и "неоправдан", предаде Франс прес.

Лондон прекратява контактите с Москва, гони 23 руски дипломати

"Смятаме, че това действие е неприемливо, неоправдано и недалновидно. Всяка отговорност за влошаването на отношенията между Русия и Великобритания е на настоящите британски лидери", се казва в изявление на посолството.

УЛТИМАТУМЪТ ИЗТЕЧЕ: Русия не даде обяснение за отровното вещество

Британското външно министерство днес повика руския посланик в Лондон Александър Яковенко, за да го информира, че 23 руски дипломати са обявени за персона нон града и имат една седмица да напуснат Великобритания. Експулсирането е част от мерките, които Великобритания взима в отговор на отравянето на Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество на 4 март в британския град Солсбъри.

ОТРАВЯНЕТО НА СКРИПАЛ: Лондон подозира Москва 

Посланик Яковенко предупреди Лондон, че Русия може да вземе реципрочни мерки, предаде Ройтерс. Той нарече британските действия "абсолютно неприемливи" и "провокация", съобщи Асошиейтед прес.

Приближен на Березовски e открит мъртъв в Лондон

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Тереза Мей не може да оценява дали руският външен министър е достоен за длъжността си. Оценка за работата му може да дава само руският президент, написа Захарова в страницата си във Фейсбук, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Захарова цитира думите на Мей, че Лавров "не е достоен за поста си". 

ФАКТИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ":

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпрагата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

„Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.