Истината за случая „Скрипал” е укривана, заяви говорителката на руското външно министерство

Русия остава готова да работи с Великобритания по случая със Сергей Скрипал, но подготвя и ответни мерки. Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде БТА.

Захарова каза, че Русия както и преди е готова да работи с Великобритания при разследването на отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, но че Лондон отказва да сътрудничи с Москва. Русия подготвя и ответни мерки, след като Великобритания реши да изгони 23 руски дипломати, отбеляза тя.

Русия определи като "цирково шоу" изявлението на Тереза Мей

Захарова изрази недоумение как други страни проявяват солидарност с Великобритания, при условие че не притежават информация за случая. Истината за случая е укривана, каза тя.

Захарова отбеляза, че Русия е загрижена от използването на химическо оръжие във Великобритания. Тя определи обвиненията срещу Русия, че е замесена, като безумни.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази надежда, че Скрипал ще се възстанови от нападението, за да хвърли светлина върху случилото се, предаде Ройтерс. 

"По въпроса какви са били мотивите на нашите британски колеги, дори не се наемам да гадая. Мисля, че тези мотиви при всички случаи са нечистоплътни, защото ако бяха чистоплътни, те биха ни запознали с тях и биха дали отговори на онези въпроси, които ние задаваме, биха следвали процедурите, предвидени от Конвенцията за забрана на химическото оръжие", каза Лавров, цитиран от ТАСС, на форума "Русия - страна на възможностите" в Москва. 

Според руския първи дипломат, цитиран от БТА, мотив за отравянето на ексагента имат онези, които търсят повод да усложнят руското домакинство на предстоящото световно първенство по футбол.

Лавров, цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че Русия със сигурност ще изгони британски дипломати в реципрочен отговор на британското решение за изгонване на 23-ма руски дипломати от Великобритания заради отравянето на Скрипал, като добави, че това ще стане скоро, но уточни, че Москва първо ще информира Лондон по официалните канали, преди публично да оповести своите контрамерки. 

Той изрази мнение, че британските обвинения за причастността на Москва в отравянето имат за цел да отвлекат вниманието от усложненията, възникнали около излизането на Великобритания от Европейския съюз. 

ФАКТИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ":

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпрагата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

„Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.