Коментират бившите разузнавачи Димо Гяуров и Горан Симеонов

„Шпионският елемент от политическия не може да се раздели. От шпионска гледна точка, това не е първият случай, няма да е и последният, в който шпионският скандал води до политически изводи и политически действия”. Така председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов коментира скандала с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. „Съвършено новото в момента за мен е, че се оформя едно единно становище на НАТО по въпроса. Това е елемент от целенасочена политика за изостряне на напрежението”, смята Симеонов.

На противоположно мнение е бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров.

Макрон няма да посети руския щанд на Салона на книгата в Париж

„Тук не става въпрос за шпионски скандал, а ако е вярно твърдението на британската страна, че Русия е замесена в случая, става дума за държавен тероризъм. Затова реакцията е толкова мощна”, заяви Гяуров. „Ако искате просто да ликвидирате един бивш шпионин, има и по-незабележими начини. Когато обаче искате да дадете сигнали, нещата стоят по различен начин. Би могло да бъде направено от Русия това, само ако президентът Путин иска да покаже на целия свят, че той може да достигне навсякъде с всякакви зловещи средства”, коментира Гяуров.

СЛЕД АТАКАТА СРЕЩУ СКРИПАЛ: Задава ли се нова Студена война?

„Разглеждам го като претекст и повод за вътрешна и външна употреба. Едно такова мероприятие дава възможност за стабилизиране на позицията на г-жа Тереза Мей, която има сериозни проблеми вътре в партията. На нея и трябва мероприятие, което да мобилизира английското общество в нейна подкрепа. Едната от вероятностите – това е нейното положение”, смята Горанов.  

ФАКТИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ":

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпрагата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

„Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.