Ген. Бриго Аспарухов за създалата се безпрецедентна международна ситуация

За шпионските игри и разчистването на сметки, защо Великобритания, Америка, Франция и Германия дадоха ултиматум на Русия и докъде ще стигне шпионската сага със звучното име „Новичок” – в превод новак или аматьор. Има ли място за аматьори в създалата се безпрецедентна международна ситуация?

Чехия, Швеция и Словакия: "Новичок" не идва от нас

„Шпионските отношения между държавите Русия и Великобритания винаги са наситени с подобни събития. Винаги има нещо да си връщат и го правят. „Новичок” го произвежда Русия. Много бързо, буквално часове след нападението, всички започнаха да обвиняват Русия. Всеки такъв подобен случай се използва за постигане на някакви цели”, с тези думи ген. Бриго Аспарухов, бивш шеф на разузнаването, коментира случая с руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, които бяха отровени с веществото „Новичок”.

Москва: "Новичок" идва от Великобритания, Швеция, Словакия или Чехия

„Интересно, че откривателят на това вещество, съобщава за него през 90-те години. Това е един узбекистански учен, който сега живее в Америка. То е било готвено за отбрана на бившия Съветски съюз”, каза още той.

Ген. Бриго Аспарухов припомни случай от 90-те години, когато са се опитали да го отровят в сградата на президентството.

ОТВЕТЕН УДАР: Русия гони 23 британски дипломати

„Беше направено аматьорски, иначе нямаше сега да си говорим. Две съставки бяха смесили в кафето ми – силно сънотворно и тетрахлорметан – силно отровно вещество, което води до заболяване на черния дроб. Спаси ме това, че не го изпих цялото, а само две-три глътки. Наясно съм откъде дойде тази атака, но оттогава мина много време", коментира ген. Аспарухов.

ФАКТИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ":

  • Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.
  • Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.
  • Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.
  • Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.
  • Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.
  • „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.