Ураганният вятър, който вилня в района в неделя, беше със скорост до 160 км/ч

Близо половин милион лева ще отпусне правителството на Община Враца за справяне с щетите от бурните ветрове.Тежка остава ситуацията във врачанския квартал „Кулата”, който беше поразен от ураганен вятър със скорост, надхвърляща на места дори 160 километра в час. След урагана и разрушенията, сега нова опасност за имотите на хората, са валежите.

Втора тежка и безсънна нощ прекараха хората от къщите във врачанския квартал „Кулата”, чиито покриви отнесе ураганния вятър.

СЛЕД УРАГАННИЯ ВЯТЪР: Щети за стотици хиляди във Врачанско (ВИДЕО)

„Много лошо, много страшно беше. Хванах се за кревата и пищя”, разказа с ужас Милка Ангелова.

В квартала е буквално като след бомбардировка и е по-лесно да се изброят незасегнатите къщи от тези, които имат щети.

„С труд, с пот и дотук – брезент, найлон. Всичко е разрушено! Всичко е наопаки. Вън сме, на улицата. Това е положението. Трагедия!”, казва Тодор Ангелов.

Над 40 са сигналите, които са подадени в общината от хора, потърсили помощ.

„С колегите от комисия от общината правим оглед, за да опишем щетите и следващата седмица на онези, които можем да помогнем с еднократна финансова помощ, да го направим. Ще се обърнем и към междуведомствената комисия, за да потърсим подкрепа и от тях за пострадалите, тъй като някои от тях нямат възможност  да покрият сами щетите”, обясни кметът на Враца Калин Каменов.

Нито един от сериозно пострадалите имоти няма застраховка.

Спешните ремонти на покриви и къщи след урагана вече започнаха преди да е дошъл дъжда. Засега хората се справят с бедствието сами. Къщата на Тодор Генчев е една от най-пострадалите в селото. Теглил кредит, за да смени дограмата и да направи ремонт.

„Не мога да го преживея, не мога. Не мога да го гледам и то навръх рожден ден, да опустее тая дата да опустее. 160 лева дадох за превоз, още седят лепенките, 6 камерна дограма”, оплаква се Тодор Генчев, чиято къща е сред пострадалите.

Фирми за ремонт на покриви вече дават оферти на пострадалите. Нов покрив струва над 10 000 лева.

„Има хора, които могат да си го позволят. Има хора, които са страдащи. Нямат за хляб”, казва Методи Велинов, майстор на покриви.

Семейство Петрови също остават без покрив над главите си. За разлика от съседите си обаче те имат застраховка. А държавата оцени щетите – близо 460 000 лева. Хората от общинския блок на улица „Орешак” 24 обаче не са виждали служители на общината. И техния покрив излетял, но опис на щетите нямало.

Репортери: Румяна Попова, Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.