Посещението му е в продължение на политическия диалог на най-високо равнище

Държавният глава Румен Радев е на посещение в Израел и Палестина. Визитата на българския президент е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Израел

Посещението на Румен Радев е в продължение на политическия диалог на най-високо равнище между двете страни.

Румен Радев: Спасяването на българските евреи преди 75 години е безпрецедентен акт

„С държавата Израел ни свързва истинско приятелство и обща история. Това посещение има своя символизъм - 70 години от създаването на държавата Израел и 75 години от спасяването на българските евреи. Приятелството между нашите народи беше доказано по най-категоричен начин по време на Втората световна война. Като президент на България съм горд, че нашите граждани - българите - извършиха този безпрецедентен акт и да допуснат нито един да бъде погубен в лагерите на смъртта. По този начин ние записахме една от най-светлите страници не само в нашата, но и в световната история. Затова днес с гордост отбелязваме заедно това събитие, но и заедно скърбим за евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които България не успя да спаси”, заяви президентът Румен Радев при срещата си с израелския президент Реувен Ривлин.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

По време на официалното посещение в Палестина българският държавен глава ще положи венец пред гроба на Ясер Арафат и ще разговаря със своя палестински колега Махмуд Аббас.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.