Карнобатско се готви за евакуация

150 са опасните язовири в страната. В Карнобатско язовирна стена може да се скъса всеки момент. Има готовност за евакуация.

Там са готови за евакуация заради два преливащи язовира - "Цанко Церковски" и "Екзарх Антимово". Рано тази сутрин бяха изградени изкуствени диги пред къщите.

Засега не се оправдават прогнозите за висока приливна вълна, която да залее къщите и дворовете на хората край река Русокастренска. Местните обаче изкараха безсънна нощ. 

Държавата създаде дружество, което ще контролира общински язовири

Арендаторът на язовирите  "Цанко Церковски" и "Екзарх Антимово" увери, че водоемите се изпускат контролирано и няма опасност от скъсване на язовирна стена.

Екипи на пожарната поставят пясъчни диги до най-застрашените къщи.

БЕДСТВИЕТО В СЕВЕРОЗАПАДА: Отводняват дворове и къщи

По-рано министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че се създава се държавно предприятие, в което се прехвърлят всички общински язовири, които общините не могат да управляват. Само за язовир "Бели Искър" са нужни между 30 и 60 милиона лева за ремонт на стената, уточни той.

Миналата седмица Караниколов обясни, че търговското предприятие ще е собственик на язовирите, които общините не могат да управляват. Прехвърлянето ще става по съгласие на общините. 

Държавата ще поеме отговорността за тях, като до месец ще е ясно точно колко общински язовира ще минат под контрола на новото дружество. По данни на Караниколов в страната има 5700 язовира, 4000 от тях - общински.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Репортер: Цеца Алексова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.