Над 16 млрд. лева са приходите, които са установени след ревизии, актове и разкрити данъчни злоупотреби

Държавата губи близо 6 млрд. лева от ДДС. 

Общо над 16 млрд. лева от ДДС са приходите, които са установени след ревизии, актове и разкрити данъчни злоупотреби. От тези пари близо 5,4 млрд. лева са несъбираеми или трудно събираеми, а за други 400 милиона лева все още се правят проверки и ревизии, за да може държавата да вземе своето.

Защо държавата "изпусна" 16 млрд. лева от ДДС?

 

Въпреки липсите, от НАП се похвалиха с добри показатели в сравнение с предходни години. Несъбраният ДДС през 2017 г. е 4 пъти по-малко спрямо 2011 г.

Оказва се, че проблемът със събирането на косвения данък е налице и в другите държави. В ЕС общо несъбраните задължения възлизат на близо 150 млрд. евро.

У нас една от основните причини за загубата на пари от ДДС продължава да бъде прехвърлянето на фирми със задължения на социално слаби лица.

„В България беше национален спорт прехвърлянето на цели предприятия и от това страдат не само държавата като кредитор, а и частни кредитори, в един момент, в което едно дружество е установено, че има задължения, то беше прехвърляно на социално слаб”, обясни Росен Бъчваров, говорител на НАП.

„В момента се разглежда цялата система на прилагане на ДДС - по какъв начин да се извърши сделката, кой трябва да дължи данъка. Това е съвсем нов механизъм, който се обсъжда на европейско ниво. И аз се надявам, че скоро време ще има съществени промени в тази област, за да не се допускат измами с този данък”, заяви Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.