В Израел държавният глава поиска засилено сътрудничество в борбата с тероризма и сигурността

Ключов ден за визитата на президента Румен Радев в Израел. Днес държавният глава се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас.

В Израел държавният глава поиска засилено сътрудничество в борбата с тероризма и сигурността. 

Радев призова за повече прагматизъм в отношенията между България и Израел (ВИДЕО)

Пътят от Йерусалим до Рамала винаги е бил труден. А истинско разбирателството между двете страни никога не е имало. И на двете места българският президент обаче беше приет като партньор.

„Вие сте добре дошли като истински приятел. Имаме специални отношения с вашата страна - в миналото, настоящето и бъдещето”, заяви Бенямин Нетаняху.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА РУМЕН РАДЕВ В ИЗРАЕЛ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

„Ние имаме стотици палестинци, завършили в България, и те са мост за сътрудничество между нашите приятелски народа”, заяви Махмуд Абас. 

Приветствието беше общо, но разговорите с двамата лидери - различни. От Израел българският президент поиска засилване на отношенията в областта на търговията и енергетиката.

„150 милиона стокообмен не е достатъчно”, заяви Румен Радев.

От Израел поискахме и засилено сътрудничество в борбата с тероризма и сигурността. Както и в сферите на високите технологии, киберсигурността, науката и технологиите.

И ако срещата с Бенямин Нетаняху беше лишена от политически послания, не така изглеждаше ситуацията след визитата при президента Махмуд Абас.

„Искаме решение за две държави. Независима държава Палестина с границите от 1967 година, с Източен Йерусалим като столица. Държава, която ще живее в мир с Израел”, заяви Абас.

„Следваме ясната позиция на ЕС, че решение, дългосрочно и устойчиво, може да е само на принципа на двете независими държави, които живеят в мир и разбирателство”, заяви Румен Радев.

Българският президент подчерта, че не иска да навлиза в ролята на посредник в близкоизточните преговори. Но предаде на Махмуд Абас пожеланията на Йерусалим за мирно решение на конфликта.

„В тази тежка ситуация емоциите не са най-добрият съветник. Силно се надяваме, че този конфликт ще бъде решен с мирни двустранни преговори”, заяви Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.