Тръмп наложи мита върху вноса на китайски стоки за 60 милиарда долара

Търговската война между Съединените щати и Китай изглежда все по-възможна. След като Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на китайски стоки на стойност около 60 милиарда долара Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос

С подписването на меморандума за налагане на мита върху китайските стоки американският президент изпълнява едно от основните си обещания от предизборната кампания. Все пак документът дава двумесечен срок за консултации преди да бъде взето окончателното решение. Като основен аргумент Доналд Тръмп посочи търговския дефицит с Китай.

Какво ще се случи с икономиката на САЩ след победата на Тръмп?

"Имаме търговски дефицит. В зависимост от това как го изчислявате той е около 504 милиарда долара. Но както и да го погледнете - това е най-големият дефицит на която и да било държава в историята на света. Той е извън контрол", аргументира се Тръмп. 

Въвеждането на митата са последица и от разследване в Съединените щати за кражба от Китай на интелектуална собственост.

В четвъртък Тръмп ще обяви санкции срещу Китай

Дори и лидерът на Демократите в Сената поздрави Тръмп за действията в област, където предшествениците му са се провалили.

Мнозина обаче се опасяват, че може да последва мащабен търговски конфликт.

Петдесетина от най-големите американски търговци вече изпратиха писмо до президента Тръмп. В него те предупреждават, че новите мита ще окажат негативно влияние върху цените за американските потребители.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.