Според демонстрантите сред арестуваните е имало и 90-годишен мъж

Около 30 демонстранти бяха арестувани в Беларус преди началото на забранено от властите протестно шествие на опозицията в столицата Минск, предаде Франс прес, като се позова на местната правозащитна организация "Вясна".

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона

Организацията съобщи за задържани и на други места в страната, предава БТА.
На 25 март опозицията отбелязва Деня на свободата - годишнината от провъзгласяването през 1918 г. на Беларуската народна република, просъществувала по-малко от година. През януари 1919 г. Беларус става съветска социалистическа република, а през 1922 г. участва в създаването на Съветския съюз.

В Кишинев задържаха 21 души на протеста за обединение с Румъния

Според "Вясна" сред задържаните има 90-годишен мъж. Най-малко 15 опозиционни активисти са арестувани в района на град Могильов, а поне петима - в Минск, уточниха правозащитниците. По-рано през деня властите задържаха опозиционерите Владимир Некляев и Микола Статкевич, както и 12 от организаторите на шествието. Късно вечерта Вясна съобщи, че почти всички опозиционери, задържани в центъра на Минск, са освободени, но Некляев и Статкевич остават в ареста. 

Протест срещу кварцова кариера в Нови Хан

Демонстрантите бяха дошли с червено-белите знамена на републиката от 1918 г., превърнали се в емблема на опозицията. За първи път в 24-годишното си управление президентът Александър Лукашенко разреши тази година публичното отбелязване на 25 март. Властите разрешиха да се организира концерт в центъра на Минск, но забраниха опозиционното шествие.
Опозицията обвинява Лукашенко в доброволно заличаване на беларуската идентичност и "русифициране" на страната.

Цял квартал на протест заради камионите, минаващи под прозорците им

Според анализатори властите са разрешили честването, за да избегнат повторение на напрежението от миналата година. Тогава бяха арестувани над 700 души, а Европейският съюз заяви, че тези репресии са в разрез с политиката на демократизация на Беларус и международните й ангажименти. През 2016 г. ЕС отмени част от санкциите срещу Беларус, след като властите освободиха опозиционери, пратени в затвора от Лукашенко след белязаните от протести президентски избори през 2010 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.