За тях съобщават местни медии

За поредица от аварии в единствената румънска атомна централа съобщават медии в Букурещ, цитирани от БТА.

Държавната компания "Нуклярелектрика", която управлява АЕЦ "Черна вода", съобщи в неделя, че е спряла контролирано първи блок на централата заради повреда.

Вестниците цитират прессъобщение на компания "Нуклярелектрика", в което се посочва, че първи блок на АЕЦ "Черна вода" е бил спрян контролирано сутринта на 25 март в 9:20 ч. Това е станало заради повреда в една от технологичните системи на централата. Специалисти анализират причината за повредата, а първи блок на АЕЦ "Черна вода" ще бъде пуснат веднага, щом приключи отстраняването й. В прессъобщението се посочва, че спирането най-вероятно ще продължи 48 часа. 

Белгийски ядрен реактор беше изключен заради авария

Ремонтните дейности няма да имат негативен ефект върху персонала, населението и околната среда, като се осъществяват в съответствие със специфичните процедури на централата, уверяват от "Нуклярелектрика".

Сайтът "Економика" съобщава, че през вчерашния ден в АЕЦ "Черна вода" е имало втора авария в другия блок на централата - на помпа, която кондензира парата от турбината. Икономическият сайт посочва, че вчера следобед е работел само втори блок на централата и то на половината от капацитета си.

АЕЦ разполага с два блока от по 700 мегавата, но вчера следобед е произвеждала само 374 мегавата от наличните 1400 мегавата, отбелязва "Економика".

Въпреки ситуацията АЕЦ "Черна вода" продължи да изнася електроенергия заради слабото потребление през вчерашния ден, посочва сайтът.

"Нуклярелектрика" намали капацитета на втори блок на АЕЦ "Черна вода", за да смени мотора на помпата за кондензиране, като реакторът остава свързан с националната енергийна система, посочват от компанията. Очаква се втори блок на централата да заработи на пълен капацитет след около 16 часа.

Компания "Нуклярелектрика" очаква тази година нетна печалба от 295,2 милиона леи, което е спад с три процента спрямо предходната година, при общи приходи от 2,14 милиарда леи, съгласно бюджета за приходи и разходи, одобрен от акционерите, отбелязва "Ромъния либера". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес