А общият процент в ЕС спада, сочи докладът

Броят на физически активните българи се увеличава спрямо 2013 година на фона на спад в останалите страни в Европейския съюз. Общият процент на европейските граждани, които никога не практикуват спорт или физическа активност, се е повишил от 42% на 46% от 2013-а досега. За сметка на това,  България е сред държавите, в които той е намалял (-10%).

Само 10% от българите спортуват активно

Това сочат резултатите от тематично проучване за спорта и физическата активност на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия. Mониторинговият доклад беше представен по време на Европейския спортен форум 2018.

Проучването показва, че има спад във физическата активност на европейците:  почти половината от анкетираните заявяват, че никога не практикуват спорт.

Пробягването на 5 километра дневно помага срещу хроничния стрес

България, Гърция и Португалия (68%) държат класацията, следвани от Румъния (63%) и Италия (62%). В скандинавските страни само малка част от анкетираните никога не практикуват спорт: Финландия (13%), Швеция (15%) и Дания (20%). Това са съответно страните, в които анкетираните са физически активни редовно:  69% във Финландия, 67% в Швеция и 63% в Дания.

Само в шест страни се отчита намаляване на процента на тези, които никога не спортуват – Малта (-19 %), България (-10 %) и Кипър (-8 %).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.