Издирвателната операция се смята завършена, съобщи заместник-министърът по извънредните ситуации

Спасителите са открили останките на 64-мата загинали при пожара в търговския център "Зимна вишна" в руския сибирски град Кемерово, съобщи заместник-министърът по извънредните ситуации Владлен Аксьонов, предаде БТА. Той добави, че всички останки са предадени на руския Следствен комитет. 

С това издирвателната операция след пожара се смята завършена, съобщи шефът на министерството Владимир Пучков. 

Говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко съобщи, че са подадени искания за издирване на 67 души. Още вчера се чуха твърдения на местни жители, че броят на загиналите е доста по-голям от обявения, но засега тези съобщения не са потвърдени. 

Стотици руснаци на протест след пожара в Кемерово (ВИДЕО)

Петренко каза, че на роднините са издадени 21 разрешения за погребение.

"Някои тела са силно увредени от огъня и за идентификацията им са назначени и се провеждат генетични експертизи. За да се избягнат грешки, на този етап комитетът смята за невъзможно да бъде публикуван списък на загиналите при пожара", посочи тя.

Въпреки това градската администрация публикува на сайта си пълен списък на загиналите, безследно изчезналите и хоспитализираните след пожара в търговския център. За изчезнали се смятат 38 души, сред които 26 деца. Рождените дати на двама души не са посочени. Установена е самоличността на 25 души, сред които 13 деца. За хоспитализирани са посочени 69 души, сред които 24 деца. Колко от тях остават в болница не се уточнява. 

3-дневен траур в памет на жертвите от пожара в Кемерово

Щетите от пожара се оценяват на 3 млрд рубли (42,3 млн. евро). Една трета от тази сума е цената на унищоженото имущество.

На пресконференция тази сутрин шефът на Общоруския съюз на застрахователите Игор Юргенс съобщи, че търговският център не е бил застрахован. Няма и застраховка "гражданска отговорност" на собствениците пред трети лица. Юргенс каза, че неговият съюз ще представи в най-скоро време в Държавната дума предложения за застраховане на отговорността на собствениците в места за масово струпване на хора. 

64 са вече жертвите на пожара в мол в Кемерово (ВИДЕО+СНИМКИ)

Компанията "Кондитерус Ком", базирана в град Томск, която е един от съсобствениците на търговския център, съобщи за ТАСС, че е превела на откритата сметка в помощ за пострадалите и близките на жертвите по 3 млн. рубли (42 300 евро) за семействата на всеки от загиналите. От пресслужбата на компанията добавиха, че сътрудничат с властите в региона и със следователите, предоставяйки цялата налична информация.

По-рано губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев съобщи, че за всеки загинал ще бъдат изплатени по 1 млн. рубли (14 100 евро) на семействата. 

Съд в Кемерово продължи днес до 72 часа срока за задържане на техническия директор на компанията собственик на "Зимна вишна" Георгий Соболев и на арендатора на търговско-развлекателния център Надежда Судьонок. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.