Защитата му отрича и отново обяви, че процесът е политически

Бившият банкер Цветан Василев е правил опити да сплашва свидетели по делото  за източването на КТБ. Това заяви наблюдаващият прокурор по мегапроцеса Иван Гешев.

Цветан Василев настоява съдът да прекрати делото срещу него

По думите му, на свидетели са предлагани 200 000 лева, за да оттеглят показанията си. Лично банкерът, пък заплашвал друг свидетел, разказа още спецпрокурорът.

В отговор защитата на Цветан Василев категорично отхвърли тези твърдения и за пореден път обяви, че процесът е политически.

ХРОНОЛОГИЯ И ФАКТИ:

20 юни 2014

Българската народна банка  постави под специален надзор КТБ, след като получи писмо с искане от нея за това заради "изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции". БНБ отне правата на акционерите и назначи квестори.

22 юни 2014

Бившата „Креди Агрикол – България“ (банковата група КТБ) е поставена под специален надзор.

29 юни 2014

Президентът обяви политически консенсус и подкрепа за банковaта система след консултации с партиите, които имат представители в ЕП и управителя на БНБ.

11 юли 2014


Председателят на УС и изп. директор на КТБ Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова са задържани. Основният собственик Цветан Василев ще се издирва. 
Лицензът на банката ще бъде отнет, но всички средства и сметки на граждани и фирми ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерното дружество "Креди Агрикол"-България, коята банка ще бъде одържавена. 

13 юли 2014

Четирима души са обвинени за източването на КТБ: зам.- главният счетоводител на трезора Борислава Тренева, главният счетоводител Мария Димова, изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. 

14 юли 2014

На консултации при президента е постигнат консенсус незабавно да започне процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС. Защитени са депозитите до 100 000 евро. Ще се извършва международен одит на КТБ.

16 юли 2014

Пада банковата тайна за КТБ.  

12 август 2014

Прокуратурата обяви, че банкерът Цветан Василев е обвинен в присвояване в особено големи размери от КТБ и е обявен за издирване от Интерпол от 28 юли. Обвинени са и бивши шефове на банката.

 26 август 2014

Цветан Василев е обявен за издирване във всички страни членки на Интерпол. Освен това е запорирано неговото и на другите разследвани за КТБ имущество.

25 август 2014

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев заяви, че скоро ще представи решение за оздравяване на банката. Банкерът, който по това време е в неизвестност, публикува писмо, в което увери, че работи усилено за стабилизиране на КТБ с Оманския фонд и други инвеститори.

18 септември 2014

Българската прокуратура изпрати на сръбските власти молбата за екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Цветан Василев обяви пред журналисти в Белград, че няма да се върне доброволно в България. 

 29 септември 2014

Готви се закон за синхронизация с директивата на ЕС, така че когато банка спре плащанията, гаранционният фонд ще започне да плаща и без тя да е фалирала. 

1 октомври 2014

Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват Цветан Василев по подозрение за пране на пари.

 27 октомври 2014

Депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев внасят законопроект за КТБ.
 

6 ноември 2014

БНБ отнема лиценза на Корпоративна търговска банка.

4 декември 2014

Първи ден за изплащане на гарантирани влогове в КТБ. 25 хил. вложители са изтеглили 1.07 млрд. лв. от Фонда за гарантиране на влоговете.

12 декември 2014

ТБ "Виктория" започна да обслужва клиентите си.

1 март 2016 

Правната комисия в парламента гласува промени в Закона за банковата несъстоятелност, според които докладът на консултантите “Аликс партнърс” за фалита на КТБ ще може да стане публичен. От ФГВБ се обявиха против промените. 

16 март 2016

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев се яви за първи път във Висшия съд в Белград, за да бъде изслушан по делото му за екстрадиция в България.

11 март 2016

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които да се гарантира пълна прозрачност около фалита на КТБ. Ще бъде публикуван секретният доклад на "Аликс Партнърс".

3 май 2016

Основният акционер в КТБ Цветан Василев и негови съучастници са източили от банката 2.5 млрд. лева, стана ясно от доклада на "Аликс Партнърс".

9 юни 2016

Делото за източването на КТБ е прехвърлено на Спецпрокуратурата заради  повдигане на нови обвинения срещу Цветан Василев за създаване и ръководене на организирана престъпна група за длъжностно присвояване.​

20 юли 2017 г.

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт по делото “КТБ“. Документите за "най-голямата финансова измама" с всички копия са над 210 000 страници, заявиха от прокуратурата. На съд отиват Цветан Василев и още 17 души, обвинени за организирана престъпна група. 

9 февруари 2018

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС заради КТБ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.