Вицепремиерът коментира ситуацията пред „Ройтерс”

„Имаше обща европейска реакция, доколкото посланикът ни беше изтеглен, говоря за посланика на ЕС. На второ място ситуацията е динамична. Ние следим с особено внимание всички новини, всички нови информации, които се появяват, и сме в състояние да реагираме, включително и при промяна в ситуацията”. Това заявява вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за „Ройтерс” относно случая „Скрипал” и разразилия се международен скандал.

България връща посланика си в Москва след седмица

„Колкото до солидарността, беше проявена солидарност от наша страна. Дали това ще е финалната ни реакция, не мога да кажа”, продължава Дончев. „От особено значение са няколко неща. Това безспорно не е инцидент. Инцидент не е точният термин. Това е употреба на химическо оръжие на държава, все още членка на ЕС, и член на НАТО, което е недопустимо. От първостепенно значение е набирането на достатъчно доказателства кой е виновен за този инцидент”.

„За да не водим разговора само в политически коректни термини, едно подобно действие е сигнал навън. Това е сигнал за солидарност към нашите съюзници, към нашите партньори, в прав текст това е сигнал и към Русия. Има обаче е трети план - това е вътрешната ситуация. Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо”, продължава Дончев.

СЛУЧАЯТ "СКРИПАЛ": Изслушват посланика ни в Русия

„Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се взимат с консенсус. И аз не говоря само за правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма”, продължава Дончев.

„Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката”.

 

Видео: Ройтерс

„България е член на ЕС и член на НАТО и неведнъж е доказала, че тя е лоялен член на

двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове”, коментира вицепремиерът пред агенцията.

„Случилото се във Великобритания е недопустимо, това е варварско, това е химическо оръжие, бойно отровно вещество”. В интерес на правителствата на всички държави, не само в Европа, в цялата международна общност, е колкото може по-скоро да знаем колкото може повече за случилото се. И най-вече да знаем кой е отговорен за него”.

„В момента очакваме доклада на Международната организация за забрана на химическите оръжия”, заявява Дончев. И подчертава, че позицията на страната ни е такава към момента, в който той дава интервюто. След това може да е различна в зависимост от ситуацията.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.