"Иска ми се България да показва своята принадлежност", коментира той

„Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не „Студена война”, а „Студен мир”, заяви в студиото на „Събуди се” българският президент в периода от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

„Иска ми се България да показва своята принадлежност, да работи силно и посветено за европейското единство, знаейки, че днес Русия противостои на Европейския съюз и се опитва по всякакъв начин да го отслаби. Преизбирането на президента на Русия Владимир Путин ще има дългосрочно още по-тежки последствия за нас и тази част на Европа, защото Путин искрено вярва в политиките от 19-и век”, коментира още Росен Плевнелиев.

Радев: Патриарх Кирил дойде като духовен водач, но избра да си тръгне като политик

„За мен липсва дебат в българския парламент за ролята на Русия, за това какво представлява Русия, как живеят руснаците”, каза още Плевнелиев.

Той определи като скандално поведението на вицепрезидентът Илияна Йотова при посещението на руския патриарх в България. И припомни как при заклеването си в парламента Йотова не е целунала ръката на българския патриарх, нито коленичила. Тя обаче коленичила и целунала ръка на руския патриарх Кирил.

Москва иска отговор от Лондон на 14 въпроса по случая "Скрипал"

Президентът коментира и дипломатическия скандал, който породи отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с думите: „Това, което се случва в момента с изгонването на руски разузнавачи, скрити под дипломатическия статут, смятам, че българската държава трябваше да го направи, за да покаже своята солидарност с Обединеното кралство и с партньорите. Каквото и да се е случило, това е употребяване на боен газ, произведен в Русия, който отдавна не трябваше да го има, а камо ли да се използва на територията на чужда държава”.

Деси Банова и Росен Плевнелиев се сгодиха (ВИДЕО)

Той запази мълчание по повод предстоящата му сватба с Деси Банова. Двамата живеят заедно, но предпочитат да стоят настрани от камерите и пазят личния си живот далеч от любопитните погледи.

„Ние сме едно нормално семейство – живеем заедно, планираме заедно и търсим щастието”, каза още Росен Плевнелиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.