Асоциацията на експертите по психично здраве

Психиатрите в държавните болници са на изчезване, а лечението не отговаря на съвременните стандарти. Това алармират от Асоциацията на експертите по психично здраве.

Според официалната европейска статистика България е на последно място по брой психиатри – 76 на един милион души.

В печата: Кредити вкарват българи в психиатрия

В Курило има пациент, преживял повече от 20 години в държавната болница в очакване на реформа.

"Трябваше да се разкрият психиатрични отделения към всички многопрофилни болници, за да може болниците от този тип да се затворят, да изчезнат тези изолати за хора в 21-ви век", коментира д-р Цветеслава Гълъбова от болница "Св. Иван Рилски".

Защо ТЕЛК оставя хора с увреждания без доход?

Те отдавна вече не отговарят на съвременната концепция психично болните да се долекуват в естествената си среда. Това е било в плановете за 2012-а, но се отлага за 2020-а, алармират лекари. 

А средната възраст на персонала в държавните болници расте главоломно. Лекари напускат. Пет години едно от отделенията на радневската болница, например, е било с един-единствен психиатър на 60 болни. Колегите му предпочитат да работят в чужбина за 20 пъти по-високи заплати. Отговорът на държавата е, че за последната година е повишила възнагражденията на два пъти – с 18 и с 13 процента.

 За забавената реформа, отговорът на здравното министерство е, че тя зависи и от още министерства – социалното, образователното, от местните общини. Цитиран е и план за разкриване на нови центрове за грижа и интеграция.

Повече гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.