Експерти ще проверяват дали е имало пропуски в поддръжката на композицията

Експерти ще разследват причината за пожара, който за кратко време успя да изпепели два вагона на влака София-Бургас. Инспекторите ще проверяват и дали е имало пропуски в поддръжката на композицията.

Компенсират с безплатни билети пътниците от изгорелия влак

Основната задача на комисията ще е да разследва техническото състояние на влака. Ще проверява ходовата част, спирачките, електроинсталацията, отоплението и осветлението във вагоните за дефекти. Предстои полицията да разпита повторно машинистите, началника и кондукторката на влака.

СЛЕД ПОЖАРА: Композицията се придвижва към Пловдив с 5 км/ч

Според една от версиите на разследващите е, че късо съединение в електрическото табло на третия вагон е причина за пожара. Оказа се, че влакът, в който възникна огнената стихия, няма пожароизвестителна система. Вагоните са на повече от 35 години. Единственото, което пътниците могат да направят при инцидент в тези вагони, е да натиснат внезапната спирачката. Тя се дърпа рязка надолу и влакът спира.

„От Министерството на транспорта е назначена експертна, независима комисия, която да установи причините, довели до пожара във влака. След като приключи разследването, ще се произнесе и ще каже причините за огъня. Комисията започва работа от вторник сутринта”, уточни Ангел Даскалов, директор на „Пътнически превози – Пловдив”.

СЛЕД ВЛАКОВИЯ ПОЖАР: Разследват причините за инцидента (ВИДЕО+СНИМКИ)

От БДЖ съобщиха, че ще компенсират пътниците от изгорелия влак с безплатен билет по избран от тях маршрут в страната.

„Всички пътници, пътували във влака, имат право на един безплатен билет по маршрут, свободно избран от тях”, уточни още Даскалов. 

При инцидента около 80 пътници бяха евакуирани. Кондукторката, която с риск за собственото си здраве е евакуирала и спасила живота на много от пътниците, е обгазена. Тя е настанена в болницата в Бургас. 

Пожар гори в пътнически влак край Нова Загора

Екип на „Здравей, България” отиде в бургаската болница, където е настанена кондукторката Фатме Хюсеин. При нея отидоха и някои от пътниците във влака, които й благодариха за помощта и й пожелаха бързо възстановяване.

Пътник от изгорелия влак: Усетих миризма и видях пламък (ВИДЕО)

„Две момчета дойдоха, за да ми кажат, че мирише на кабел. Отидох да проверя и наистина беше така. Влакът вече беше спрял на гарата, обадих се на началника. От тоалетната после започна да излиза дим. Огънят избухна бързо. Успях да не се паникьосам и помогнах. Нямаше паника и у пътниците. Радвам се, че няма пострадали”, разказа Фатме.

Репортери: Благой Бекриев, Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.