Предложението идва след конфискуването на над 40 млн. хапчета от този наркотик

Бангладеш иска да въведе смъртно наказание за трафикантите на метаамфетамин, заявиха представители на властта, тъй като държавата се противопоставя на растящата популярност на опасен и водещ до пристрастяване наркотик. Предложението за нанасяне на удар срещу разпространението на метаамфетамина, наричан „яба“, идва, след като през миналата година властите конфискуваха над 40 млн. хапчета от този наркотик – което е двойно повече, отколкото през 2016 г., информира БГНЕС. 

Властите искат да поставят „яба“ в Клас А на забранените субстанции, което би означавало, че трафикантите ще получават смъртна присъда, вместо живот зад решетките.

Задържаха дрогиран шофьор с канабис в гащите

„Ние ще увеличим наказанието за трафик на „яба“. В новия закон максималното наказание ще бъде смъртна присъда“, каза пред "Франс прес" Джалудин Ахмед, шеф на управлението за контрол на наркотиците в Бангладеш. 

Според правоопазващите органи дрогата влиза в страната през пропускливата граница с Мианмар. 

"Трафикантите са станали доста по-активни след август, когато бежанците рохинджа, бягащи от насилието в Мианмар, започнаха да заливат Бангладеш. Престъпни групировки използват рохинджа като "мулета", и крият дрогата в рибарски лодки, използвани за превозването на преследваните мюсюлмани на сигурно място. В момента има такъм голям наплив на „яба“ от Мианмар, че за нас става все по-трудно да го контролираме. В резултат на това използването му също се увеличи", каза още Джалудин Ахмед. 

Иззеха марихуана за 17 млн. евро във Франция

При операции за проверка на рибарски лодки са откривани големи количества от наркотика. Миналата седмица властите съобщиха, че за по-малко от три месеца са били конфискувани 9 млн. хапчета „яба“. Това съвпада с най-големия приток на бежанци. Само при една от операциите са били конфискувани 2 млн. таблетки. Според властите през тази година по улиците на Бангладеш ще се реализира „яба“ за около 600 млн. долара. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.