Бившият лидер на Каталуния даде изявление пред журналисти

Излизайки от ареста, Пучдемон даде изявление пред журналисти, след като излезе от ареста.

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон напусна германския арест в северната област Шлезвиг-Холщайн, след като плати гаранция от 75 000 евро. 

Пучдемон излeзе от ареста в Германия срещу 75 000 евро (ВИДЕО)

Той призова властите в Мадрид незабавно да започнат преговори с Барселона в опит да бъде разрешена кризата в Каталуния, довела до провеждането на обявения от испанския Конституционен съд референдум за независимост.

„Вече няколко години искаме диалог и всичко, което получаваме е насилие и репресии,“ заяви Пучдемон пред журналисти. „Няма извинение за испанските власти да не се опитат да водят политически диалог с каталунските лидери“, добави още той.

Съдът в Германия отказа да екстрадира Пучдемон

Пучдемон се обяви и за освобождаването на останалите каталунски политици от затвора.

Съдилището в Шлезвиг-Холщайн се произнесе, че Пучдемон няма да бъде екстрадиран. Причината е, че едно от основните обвинения, повдигнати на отстранения каталунски президент – в „бунт срещу държавата“ няма съответствие в германското законодателство. Местните прокурори стигнаха до извода, че най-близкото до това престъпление според германските закони е държавна измяна, но според системата в Германия това престъпление включва и използване на насилие, което не е част от обвиненията към Пучдемон.

Каталунският парламент одобри правото на преизбиране на Пучдемон

Останалите престъпления, в които е обвинен, като злоупотреба с власт и държавни пари за организирането на обявения за незаконен референдум, обаче, са валидни и в Германия и той все пак може да бъде изпратен обратно в Испания, където да бъде съден.

Преди да обявят окончателното си решение по този въпрос, германските съдии трябва да съберат допълнителна информация. През това време Пучдемон може да е на свобода в Германия, но не трябва да напуска страната и трябва да се отчита на местната полиция веднъж седмично.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.