Този път той ще изкачва връх Чо Ою - шестият по височина връх от хималайската корона

Тази нощ алпинистът Атанас Скатов заминава за Катманду за поредната си експедиция в Хималаите. Този път той ще изкачва връх Чо Ою - шестият по височина връх от хималайската корона. След това ще покори Еверест за трети път.

ОТНОВО У ДОМА: Алпинистът Атанас Скатов вече на родна земя

Атанас Скатов започва да се занимава с алпинизъм едва преди пет години, но бързо се превръща в първия българин и първия веган в света, изкачил седемте континентални първенци.

СЛЕД ПОРЕДНОТО ПОСТИЖЕНИЕ: Алпинистът Атанас Скатов се завръща у дома

През 2015 година си поставя за цел да изкачи 14-те осемхилядници без консумация на животинска храна. Сега на ред е връх Чо Ою, който се намира на границата между Непал и Тибет и в превод от санскрит означава Тюркоазената планина.

ПОХОД КЪМ ВЪРХОВЕТЕ: Алпинистът веган изкачи и връх Денали в Аляска

През годините Скатов участва в 15 експедиции по света като успешно изкачва 12 върха. Той заминава за два месеца и носи със себе си повече от 45 килограма багаж.

Българинът, покорил Еверест за втори път, се прибра у дома

„Това е малко багаж. Имам колеги, които тръгват с 2-3 пъти повече багаж. Нося си талисмани от приятели, роднини, които са ми дали нещо малко да бъде с мен, заредено с тяхната енергия. Малко съм суеверен. Нямам притеснения. Щастлив съм, че тръгвам”, каза Атанас Скатов.

Репортер: Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.